Eve İş Götürme programına konuşan Avukat İdris Tevfik Güleç, hukukta arabuluculuk üzerine Endüstri Radyo’da bilgiler verdi.

Pandemi döneminde yoğunluğun devam ettiğini ancak gerekli önlemlerin alındığını söyleyen Güleç, hukukta yaşanan bazı değişimler üzerine değerlendirmede bulundu.

2018 yılında özellikle iş davalarına arabuluculuk sisteminin gelmesi ile birlikte değişimlerin başladığını belirten Güleç, “Yargı kendi iş yükünü yavaş yavaş üzerinden atmaya başlıyor çünkü bazı uyuşmazlıklar mahkeme önüne çıkarıldığı andan itibaren 1 veya 2 celse sürüyor ve tarafların bir araya gelmesi ile çözülüyor. Hal böyle olunca, bu uyuşmazlıkların adliyeye taşınması iş yükü yaratıyor ve yoğunluğu artırıyor.” dedi.

Güleç, bu düzenlemenin iyi bir gelişim olduğunu ancak her konunun arabuluculuğa taşınamayacağını çünkü bazılarında kamu düzeninin gerektiğini belirtti.

UYUŞMA ORANLARI YÜKSEK

Zorunlu arabuluculuk sisteminin 2017 yılı Ekim ayında yürürlüğe girdiğini söyleyen Güleç, sözlerine şöyle devam etti:

“Bu aslında bir çeşit prova da oldu. Analizler sonucu uyuşma oranlarının diğer ülkelere kıyasla daha yüksek olduğu fark edilince ticari davalarda da yapılmaya başlandı. Tüketici davalarında ise 2020 yılından itibaren 10 bin 390 TL’nin altındaki uyuşmazlıklarda tüketici hakem heyetine gitme zorunluluğu getirildi. Bu rakamın üzerindeki davalarda da arabulucuya gitme zorunluluğu var. Bu da hızlı sonuç alınmasına sebep oluyor.” ifadelerini kullandı.

Güleç, bu davalarda kamusal bir menfaatten ziyade iki özel kişi arasındaki çatışma söz konusu olduğu için arabuluculuğa sevk edildiğini ve bunun da zamanla geliştiğini belirtti.
   
Programı buradan dinleyebilirsiniz.