ST Endüstri Radyoda Bahar’la İş Dünyası programına İTÜ Uzay Mühendisliği öğrencisi Ayşe Aysu Sarı konuk oldu. Sarı, APİS grubunun çalışmalarını ve girişimcilik projesini anlattı.

İTÜ Uzay mühendisliği Bölümü öğrencisi Aysu Sarı, 2015 yılında kurdukları ve çeşitli faaliyetler yürüttükleri APİS grubundan bahsetti. İlk olarak bir uydu yarışmasına katılmaları ile başlayan faaliyetleri, NASA’nın her yıl üzerinde çalıştığı konular hakkında projeler geliştirerek yarışmalara hazırlanmaları ile devam ediyor. 

En son 2019 yılında katıldıkları uydu yarışmasında dünya 1.’liği kazandıklarını ifade eden Sarı, “ Emek ederek katıldığımız yarışmada güzel bir derece elde ettik, ödülümüzü de aldık ancak reklamlama konusunda çok başarılı olamadık. Medya kanallarında istediğimiz gibi sonuçlar alamadık.” dedi.

Teknofest yarışmalarına da katıldıklarını dile getiren Sarı, takım arkadaşlarının APİS- ARGE olarak ayrı bir çalışma yürüttüklerini ve insansız hava aracı yaptıklarını belirtti. 

“DESTEK BULMAKTA ZORLUK ÇEKEBİLİYORUZ”

Sarı, “Yarışmalara katılırken veya proje geliştirirken teknik anlamda hiçbir zorulukla karşılaşmadık. Bir grup olunca çözümünü mutlaka farklı yollardan bulabiliyoruz. Bizim en çok ihtiyacımız olan şey destekçi bulmak. İTÜ bize bazı konularda destek olabilir ancak daha fazla desteğe ihtiyacımız var.” dedi.

“SEKTÖRÜN GELİŞMESİNİ BEKLEMEK GEREKİYOR”

Türkiye’de genellikle savunma sanayinde çalışmalar yapıldığını ifade eden Sarı, “Devlete bağlı bir sektör olduğu için tek başınıza şirket kurma gibi bir girişiminiz pek mümkün değil. O yüzden sektörün gelişmesini beklemek gerekiyor. Bölümümüz içinde makine ve elektronik derslerini de aldığımız için sadece uzay ile sınırlı kalmak istemeyenler de olabiliyor.” dedi. 
Sarı, “ Bizim bireyler olarak mühendislik konusunda eksik olduğumuzu sanmıyorum. Çalışkanız ve çözüm odaklı işler yapabiliyoruz. Ancak işlenmesi ve değerlendirilmesi konusunda sıkıntılarımız var. Eğitim konusunda ise; teorik eğitim yeterli ama pratik yapmak konusunda eksik kalıyoruz. Daha çok uygulama yapacağımız alanlar olması gerekiyor.” dedi.