Reel Piyasalar programına konuşan CVK Mobilya Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Çevik, mobilya sektörü piyasasını Endüstri Radyo’da değerlendirdi.

ORTADOĞU’DA CİDDİ BİR PAZAR ARTIŞI YAŞANIYOR

Türkiye piyasasında mobilya sektörünün payının son yıllarda iyi bir artış gösterdiğini çünkü Türkiye’nin artık Avrupai ürünlerine rahatça ulaşabileceğini söyleyen Çevik, buna bağlı olarak kalitenin artmasıyla birlikte diğer ülkelere rakip konuma ulaştığını belirtti.

Çevik, “Avrupa’nın yanı sıra özellikle Ortadoğu'da çok ciddi bir pazar payı artışı var. Mdf, kaplama gibi ürünlerde kalite arttı. Bu sebeple 7-8 yıldır güzel bir ivme kazandı. Ustalarımız modernize sisteme döndü, eskisi gibi el işçiliğimiz yine var ama makine sistemlerine geçiş yapmak da iyi bir etken oldu bu dönemde. “ ifadelerini kullandı.

ÜRÜNLERİN KALİTESİ ARTTI

Çevik, eskiden kaliteli materyallere ulaşmak konusunda sıkıntılar yaşandığını belirterek günümüzde ürünlerin kalitesinin artmasının yanı sıra dünyanın farklı bir ülkelerinde çıkan ürünlere anında ulaşılabildiğinin altını çizdi.

Çevik, “Türkiye tasarım anlamında ciddi bir çıkış yakaladı ve dünya piyasasında tutuldu. İnsan yapısına, doğaya uygun materyallere ve tasarımlara ulaşılması Türkiye’yi bu alanda önemli bir noktaya getirdi.” dedi.

Hazır mobilya piyasasının Türkiye’de çok artmadığını ancak tasarım konusunda bir ivme yakalandığını vurgulayan Çevik, mobilyada ar-ge çalışmalarının çok önemli olduğunu ancak tasarımların sevildiği takdirde keyif alınan bir alan olduğunu da ifade etti.

“PANDEMİ SÜRECİNDE AR-GE ÇALIŞMALARINA AĞIRLIK VERDİK”

Pandemi sürecinin sektör üzerindeki etkilerini de değerlendiren Çevik, sözlerine şöyle devam etti:

“Biz şirket olarak pandeminin ilk döneminden bu ana kadar biz çok iyi karşıladık. Bu dönemde boş zamanımız olduğu için ar-ge çalışmalarına ciddi yatırımlar yaptık. Dezavantajı ar-ge yaparak avantaja çevirdik ve ürünlerimizi yeniledik. Tasarım işinde zaman gerekiyor. Biz de bu zamanı yakalayınca değerlendirdik. Mağaza kısmında bir takım zorluklar yaşandı, müşteri kayıpları da yaşandı ama buu yaşayacaktık. Şu an ayaktayız, bir daha da böyle şeyler olsun istemeyiz.” dedi.
 

Programı buradan dinleyebilirsiniz.