Eve İş Götürme programında Can Karadut’un sorularını yanıtlayan Teknosin Kodlama Sistemleri Satış ve Pazarlama Müdürü Murat Ünsal, ürün izlenebilirliği üzerine Endüstri Radyo’da bilgiler verdi.

Teknosin Kodlama Sistemleri olarak sanayi ürünlerinin üzerine kodlama yaptıklarını söyleyen Ünsal, son kullanma tarihi, üretim tarihi gibi bilgilerin o ürünün üzerine işlenmesi yani bir bilginin endüstriyel ürünün üzerine kodlanması işlemini gerçekleştirdiklerini belirtti.

Ünsal, “Kodlama, hemen hemen sanayide bütün sektörlerde kullanılan bir işlem. Tabii ki gıda gibi sektörlerde bu mecburi olarak yapılır çünkü mevzuat bunu ister. Bizlerde son tüketici olarak aldığımız bir ürünün özellikle de gıda ürünü ise ne zaman üretildiğini ve son kullanma tarihinin ne olduğunu bilmek isteriz. Bunun dışında başka faydaları da var. Kaliteyi garanti almak için de yapılır.” dedi.

Ünsal, ayrıca kodlamanın B2B işlerde de yapıldığını belirtti.

YALNIZCA ÜRÜN DEĞİL SÜREÇTE TAKİP EDİLEBİLİR

Ürün izlenebilirliğini, ürünlerin ham madde tedariğinden başlanarak son tüketiciye ulaşması, orada tüketilmesi ve bazen tehlikeli ürünlerde olduğu gibi bertaraf edilmesine kadar geçen sürecin takip edilmesi olarak açıklayan Ünsal, yalnızca ürünün değil sürecinde takip edilebileceğini belirtti.

Ünsal , “Örneğin, bir döküm üretimi yapıyorsunuz, alüminyumu döküyorsunuz ve bir parça haline getiriyorsunuz. O üretimi yaptığınız anda sizin makinaların parametrelerini, dökümün sıcaklığını, hava sıcaklığını, havadaki nemi gibi üretime etki eden bütün faktörleri bir yere depolamak isteyebilirsiniz. Daha sonra da bunu ürünün üzerine basılacak bir kod ile eşleştirmeyi düşünebilirsiniz. Özellikle otomotiv yan sanayinde sıkça yapılan bir uygulama bu.” dedi.

Ünsal, dünyanın daha çok izlenebilirliğe doğru evrildiğini söyleyerek taleplerin arttığını da belirtti.

 Programı buradan dinleyebilirsiniz.