Endüstri Harmanı programında Emine Eroğlu’nun sorularını yanıtlayan Form Dış Ticaret Teknik Birim Sorumlusu, Elektrik Usta Öğretici Engin Kurt, düğme üretimi üzerine Endüstri Radyo’da bilgiler verdi.

Koronavirüsü salgını sürecinde sektörü değerlendiren Kurt, üretimde fabrika olarak bir aksaklık yaşanmadığını ancak her sektörde olduğu gibi bir takım sıkıntıların yaşandığını belirterek 2021 yılının daha iyi geçmesini temenni ettiklerini söyledi.

ÜRETİMİN BÜYÜK KISMINI DÜĞMELER OLUŞTURUYOR

1996 yılında kurulan ve ilk olarak ithal ürünlerin piyasaya sürülmesi faaliyetlerini yürüten Form Düğme’nin 2002 yılından itibaren üretim faaliyetlerin başladığını söyleyen Kurt, üretim ve teknoloji yatırımları yaparak iç piyasada kaliteli ürünleri ile bilinen yan sanayi sektörünün öncü firmalarından olduğunu belirtti.

Kurt, “Üretimimizin büyük bir kısmınını düğme oluşturuyor. Bunun dışında yan kalemler olarak; etiket, rozet, toka gibi aksesuar üretimi yapıyoruz. Müşteri ihtiyaçları doğrultusunda çıtçıt gibi farklı ürünlerde tedarik edebiliyoruz. Düğme üretiminin yüzde 60'lık bir kısmı doğal düğmelerden oluşuyor. Diğer kısmı ise polyester olarak bilinen uygun maliyetli üründen oluşuyor. Ayrıca doğal düğmeler de kendi içerisinde farklı materyallerden oluşuyor; korozo, kokonat, boynuz, kemik, tahta, sedef yine doğal düğme ürünleri. Pamuk ve kokonat sürdürülebilir düğme sınıfında bulunuyor. Ayrıca tüm üretim süreçlerini kendi bünyemizde ürettiğimiz polyester düğme grubumuz var.” dedi.

İHRACAT CİRO ORANI YÜZDE 40

Ar-ge çalışmaları neticesinde de geri dönüşümlü polyester düğme üretimine başladıklarını söyleyen Kurt, geçen yıldan itibaren pet şişe atıklarından polyester düğme ürettiklerini de belirtti.

Kurt, akalit malzemesinin ise dayanıklı ve yanmaz bir ürün olduğu için bu şekilde üretilen düğmelerin daha ok resmi üniformalarda tercih edildiğini vurgulayarak deri ve metal düğmelerin de kullanıldığını kaydetti.

Kurt, “Dış ticaret kısmında da ihracat oranı genel ciro içinde yüzde 40 seviyesine ulaştı. Bununla birlikte ihracat yaptığımız ülkeler içinde; Romanya, Hindistan, Bulgaristan, İtalya, Almanya, Danimarka, Makedonya, İspanya, Bangladeş, Mısır, Tunus, Portekiz, Belçika, Hollanda ve İngiltere yer almaktadır.” açıklamasında bulundu.

ÜRÜN KALİTESİNİ ARTIRMAYI HEDEFLİYOR 

Bir elbisenin ve gömleğin üzerindeki düğme küçük bir obje olarak görülüyor ama üzerine dikiline kadar birçok işlemden geçiyor diyen Kurt, makine parkuruna 4 kameralı yeni bir kalite kontrol sistemi eklediklerini açıkladı.

Kurt, insan gözünün göremediği hataları sıfıra indirebilmek için özellikle gömlek düğmelerinde yaşanan sıkıntıların giderilmesi için kullanıldığını belirterek robot kollu bir makinenin de devreye alındığını söyledi.

Kurt bu çalışmalarla birlikte ürün kalitesini daha da artırmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.