Reel Piyasalar programında Çetin Ünsalan’ın sorularını yanıtlayan Er-El Makine Yedek Parça Genel Koordinatörü Maşide Doğdu, üretimde firmalar arası entegrasyon ve uyumun önemi üzerine Endüstri Radyo'da değerlendirmede bulundu.

Üretmek bir ticari mesele değildir, memleket meselesidir diyen Doğdu, “Üreticiler olarak memleketin taşıyıcı kolonlarıyız.” dedi. 

ÜRETİM MEMLEKET İÇİN OLMALI

Ülkemizin yararına özellikle katma değerli üretimler yapmak, ithalatın önüne geçmek bizim için kıymetli diyen Doğdu, işletmelerin ilk etapta kar amacı gütmek için kurulduğunu ancak zamanla karlılık, istihdam gibi çeşitliliğin olduğunu söyleyerek üretmenin memleket için önemli olduğuna vurgu yaptı.

Türkiye olarak geç kalınan birçok noktanın olduğunu dile getiren Doğdu, “Endüstri 4.0’ı konuşurken bir anda dijital dönüşüme geçtik. Türkiye aslında endüstri iki buçuk üç seviyelerinde ama dijital dönüşümde bir anda sıçrama yaptık. Çalışmalar yaparken özellikle savunma sanayinin elindeki kullanacağı ürün gruplarını ithal ürünler oluşturuyor. Bugün siz üretemediğiniz bir ürünü ithal etmek zorundaysanız, dışarıda üreten firmanın verdiği fiyata mahkumsunuz. “ dedi.

KOBİ’LER DESTEKLENMELİ

Türkiye’de nitelikli üretim kolay değil bunu herkes bilir ve söyler diyen Doğdu, Türkiye'deki girişimcilerin büyük çoğunluğunun KOBİ ölçekli olduğunu ve istihdamın yaklaşık %75’ini oluşturduğunu belirtti. Doğdu, ihracatın %40’ının KOBİ’lerde olduğunu söyleyerek KOBİ’lerin düşük teknolojide üretim yapmaya devam ettiklerini çünkü finans sağlamanın kolay olmadığını dile getirdi.

KOBİ’ler bu noktada desteklenmeli diyen Doğdu, “Yan sanayi olmadan ana sanayi olmaz. Kurumlar arası entegrasyon ve firmaların birbirini tanıyor olması çok önemli. Aynı zamanda güveniyor olması da gerekiyor. Savunma sanayi, otomotiv, beyaz eşya gibi sektörlere ve firmalara yan sanayi olarak üretim yapan 2 milyonun üzerinde girişimci var. Bu girişimcilerin çok azı yan sanayiye nitelikli üretim yapıyor.” dedi.