Endüstri Radyoda Çetin Ünsalan’ın sorularını yanıtlayan Deniz Kızı Akademi Kurucusu ve Piri Reis Üniversitesi Öğretim Görevlisi Melike Esra Karayel, covid-19 salgını etkileri üzerine değerlendirmede bulundu.

Salgın dönemi öncesinde de motivasyon eksikliği, odaklanmada sorun ve yoğun stres vardı ancak bu dönemden sonra daha da arttı diyen Karayel, covid-19 salgını etkilerinin bireylerde ve kurumlarda görüldüğünü kaydetti.

MOTİVASYON DIŞTAN GELEN ETKİLERE BAĞLI

Karayel, “İnsanlar biraz daha yalnızlaştı ve içe döndü. Stresle ve motivasyonla ilgili sıkıntısı olanlar bu dönemin etkisiyle daha yoğun hissetmeye başladı. Aslında hepsinin özü düşünceler.” dedi.

Olumlu ve olumsuz düşüncelere kişilerin verdiği tepkinin önemine dikkat çeken Karayel, covid-19 salgını nedeniyle yaşanan kayıpların yanı sıra iş yaşamındaki sıkıntıların da etken olduğunu belirtti. Kişilerin motivasyonunun dıştan gelen etkilere bağlı olmasının ve stresi dengelemeyi bilmemenin de diğer etkenler arasında yer aldığını vurguladı.

RUH, BEDEN VE ZİHİN BÜTÜNLÜĞÜ GEREKİYOR

Karayel, “Mutluluk ve mutsuzluk zihinsel bir durum. Her bir düşünce frekansının etkisi çok önemli. Düşünce enerjisi duygu ve davranışlar bütünüdür.” dedi.

Her bir kişi zihinde 60 ile 90 bin düşünce enerjisi üretiyor diyen Karayel, “Öyle güçlü bir enerji yayıyoruz ki olumlu ve olumsuz düşünceler gelip bizi buluyor. Üretilen bu düşünce enerjisinin %90’ı negatif. Negatif olmasında kişinin aile yapısı, kültür, inan sistemi, bilinçaltı gibi birçok etken var.” dedi.

Karayel, stresin dozunun önemli olduğunu belirterek bir domino etkisi ile birbirini etkilediğini ve stres dozu artarsa kişinin motivasyonunun bozulduğunu söyledi. Ayrıca ruh, beden ve zihin bütünlüğünün de önemli olduğunu sözlerine ekledi.