Otomasyon Sohbetleri programında Dr. Hüseyin Halıcı’nın sorularını yanıtlayan İTÜ Elektronik ve Haberleşme Bölümü Doktor Öğretim Üyesi H. Bülent Yağcı, üniversitesi ve sanayi iş birliği üzerine Endüstri Radyo’da bilgiler verdi.

Sanayi ve üniversite iş birliğinin eskiye oranla daha iyi bir durumda olduğunu söyleyen Yağcı, iki taraf arasında anlaştırıcı bir güce ihtiyaç duyulduğunu ve bunun sağlandığı takdirde sonuçlarının çok güzel olduğunu belirtti. 

Yağcı, “Herkesin empati kurmasını öğrenmesi gerekiyor. Hem akademisyenler hem de sanayiciler için geçerli bu durum.” dedi.

Sabırlı olmanın önemine de dikkat çeken Yağcı, her iki tarafın bir araya gelerek kazan kazan mantığı ile hareket etmek gerektiğini çünkü yapılacak çok iş olduğunu vurguladı.

Yağcı, “Teknokentler Amerika’da, Avrupa’da yıllar önce başladı. Bizde 2000'lerin başından itibaren var. Buralarda öğrencilerin kuluçka hizmeti alması önemli. Gençlerin ya da fikir sahibi olanların, fikirlerine gerçek şirket veya gerçek ürünlere dönüştürme ve yatırım alma süreçleri için çalışmalar yapılıyor. Bunlar iyi ama yeterli değil. Üniversitelerdeki ya da tekno kentlerdeki şirketlerden çok daha büyük beklenti peşinde olmak gerekiyor. “ dedi.

DESTEKLER ARTMALI

Türkiye’de ar-ge ve prototipleme çalışmalarında iyileştirmelere ihtiyaç olduğunu söyleyen Yağcı, “Bugün bir Avrupalı ya da Japon ya da Amerikalı bizden daha hızlı bir şekilde deneyeceği ürünlere ulaşabiliyor. Dolayısıyla üretimde bizden daha hızlı oluyor.  Biz bu konularda süre ve maliyet olarak daha yavaşız. Kamusal alanda bu sorunları çözebilirsek iyi olur. Birçok adım atıldı, KOSGEB ya da Sanayi Bakanlığı tarafından ama daha fazla olmalı.” dedi.

Yağcı, fikirlere şüpheci değil destekçi davranmak gerektiğini de vurguladı.

Programı buradan dinleyebilirsiniz.