Çiğdem Aydoğdu’nun hazırlayıp sunduğu Turizm Gündemi programına katılan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi ve IFITT  (Uluslararası Bilgi teknolojileri, Turizm ve Seyahat Federasyonu) Türkiye Başkanı Gizem Kayar turizm üzerine değerlendirmelerde bulundu.

GÜNÜMÜZÜN GÖZDE TEKNOLOJİLERİ

Artırılmış gerçeklik teknolojisinin ve sanal gerçekliğin günümüzün gözde teknolojileri olduğunu ifade eden Gizem Kayar, sanal gerçekliği gitmek istenilen bir şehrin 3 boyutlu halini görebilmek ve içerisinde dolaşabilmek olarak tanımlıyor.  Ülkelerin bunları çok fazla yapmaya başladığını belirten Kayar, artırılmış gerçekliğin farkının ise; gerçek dünyanın üzerine oturtulmuş sanal ögelerin bulunduğu ve bi gözlük olmadığı için tablet veya telefondan kullanılabilen, 3 boyutlu herhangi bir nesnenin istenilen yere yerleştirilebileceği bir teknoloji olduğunu bu sebeple kişilere daha farklı geldiğini ifade etti. 

Teknolojideki bu gelişmelerle birlikte gençlerin ilgisinin daha da arttığını belirten Kayar, bu gelişmeleri nereye ne kadar entegre edebilecekleri konusunda çalışmalar yürüttüklerini kaydetti.

“TURİZM TEKNOLOJİLERİ ÜZERİNE ÇALIŞIYORUM”

Asıl uzmanlık alanının bilgisayar grafikleri olduğunu ve simülasyon çalışmaları yaptığını da belirten Kayar, son yıllarda oyunlaşma ve dijital müzecilik üzerine yaptığı çalışmalarla birlikte turizm teknolojilerine de ilgi duyduğunu ifade etti. 

“TÜRKİYE’DE CİDDİ OYUN ŞİRKETLERİ VAR”

Türkiye’nin grafikler, simülasyon ve oyun sistemleri üzerine yazılımlar yapıp bunları program haline getirebilme konusunda iyiye gittiğini belirten Kayar, şu dönemde ciddi Türk oyun ve simülasyon şirketlerinin olduğunu ve şirketlerin oyunlarının milyonlarca liraya satıldığını aktardı.

Kayar, “Bir oyun şirketi iyi yapan unsur, bir oyun yapmaları değildir. Şirketin başarılı olmasını istiyorsanız o konuda iyi bir araştırma ve geliştirme yapmalısınız.” dedi.

Sadece bilgisayar mühendisleri değil, grafik uzmanı, tasarım uzmanı, senaryo uzmanı ve yönetici ile birlikte iyi bir ekip işi olduğunu söyleyen Kayar, ayrıca teknolojinin çok iyi entegre edilip inovasyon yönler sunmanın da önemini sözlerine ekledi.