Özge Kartal Çetin’in hazırlayıp sunduğu Üretim Sanayi Bunu Konuşuyor programının bu bölümünde Sembol Otomotiv Genel Müdürü Erdinç Şahin konuk oldu. Genel müdürlük görevine kadar zorlu bir eğitim hayatı geçiren ve işe çırak olarak başlayan Erdinç Şahin, üniversite okuyabilmek için gösterdiği çabayı ST Endüstri Radyoda anlattı. 

“HEM OKUYUP HEM ÇALIŞIYORDUM”

Gündüz çalışıp akşam eğitimine devam eden Şahin, otelcilik sektöründe başladığı iş hayatına otomotiv sektöründe devam etti. Mesleğinin en güzel yıllarını yaşadığını belirten Şahin, o dönemlerde teknik eğitimi olmadığını ve arızalı kalıpların tamirini yapabilmek için Ankara’dan getirttiği iki teknik resim kitabını kullanarak makine ressamlığını öğrendiğini sözlerine ekledi.

Uzun yıllar sektörde çalıştıktan sonra 1980 yılında kendi şirketini kuran Şahin, “ O dönemde 3 ortak birleşip küçük bir atölye kurduk. Sadece tek bir makinemiz ve hayallerimiz vardı. Daha sonra çalışarak atölyeyi geliştirdik.” dedi.

“İŞE KALIPÇILIK İLE BAŞLADIK”

Kalıpçılığın çaba gerektiren bir iş olduğunun altını çizen Şahin,” Kalıpçılık öyle bir meslektir ki; üretirsiniz ondan bir miktar para kazanırsınız ancak müşteriye verdikten sonra uzun yıllar kullanılır. Özellikle o dönemlerde çok fazla model de olmadığı için bu süreç böyle ilerledi. “ ifadelerini kullandı. Artan giderler neticesinde büyümeyi hedeflediklerini dile getiren Şahin sözlerine şöyle devam etti, “Çeşitli firmalara kalıp üreterek çalışmaya devam ettik. Ancak daha sonra bir yandan firmalara kalıp desteği verip diğer yandan da kendimiz için kalıp üretmeye başladık. 1994 yılında da Sembol Otomotiv şirketimizi kurduk.” 

“BÜYÜK ÇABALARLA KURDUĞUM ŞİRKETİMDEN VAZGEÇMEDİM”

2006 yılına kadar ortaklıkla devam eden Sembol Otomotiv bu yıldan sonra Erdinç Şahin’in yönetiminde kaldı. Şahin o dönemde aldığı kararları şöyle anlatıyor; “ Senelerdir emek verdiğim, insanlarla iyi ilişkiler kurduğum şirketin üretime devam etmesi gerekiyordu. Çok çaba sarf ederek bir yerlere gelmiştik. Ayrıca bu ülke bize okullarını, öğretmenlerini tahsis etti, bizi meslek sahibi yaptı. Bunun karşılığında bizden üretim ve çaba bekliyor. Ülkemizin kurtuluşu üretimdedir. İnsanların idealleri olmalı diye düşünüyorum. Bir şeyleri yok etmek çok kolay ancak üretmek çok zor. Zaman en yüce değerse bunu iyi kullanmak lazım diye düşündüm ve şirketi kapatmak yerine üretmeye, çalışmaya devam ettim.” dedi.