Murat Erdin’in hazırlayıp sunduğu Kültür Endüstrisi programına gezi yazarı ve programcı Fatih Türkmenoğlu konuk oldu. Türkmenoğlu, Türkiye’deki kültür turizmi üzerine ST Endüstri Radyoda değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye’deki kültür turizminin gelişimine yakından şahit olduğunu ve son 20 yıldır bu gelişmenin daha fazla olduğunu kaydeden Türkmenoğlu, turistlerin Anadolu’nun özellikle tarihi yerlerini ayrıntılı bir şekilde gezmelerinin ve incelemelerinin değerli olduğunu belirtti. 

“ZAMAN ÇOK KISITLI VE DEĞERLİ”

Türkmenoğlu, pandemi sürecinin kültür turizmini çok kötü etkilediğini belirterek özellikle durumun belirsiz olmasının süreci daha zorlaştırdığını ifade etti. Aynı zamanda bir klinik psikolog olan Türkmenoğlu, “İnsan bir biyo-psiko-sosyal varlıktır ve başka insanlara dokunmak, derdini anlatmak, anlaşılır olmak zorunda. Dolayısıyla demiyorum ki sorumsuzca davranalım ancak her türlü önlemi alarak, sosyal mesafeyi doğru uygulayarak ve hem kendimizi hem de başkalarını koruyarak yaşamımızı sürdürmek zorundayız. Zaman çok kısıtlı ve değerli umarım eski halimize bir an önce kavuşuruz.” dedi.

“ONLARA KÜLTÜR PROGRAMI DENEMEZ”

Televizyon yayınlanan kültür ve yemek programlarını değerlendiren Türkmenoğlu, “Bu yayınlananlara kültür programı demek pek doğru olmaz. Program olması için bir mantık silsilesi olması gerekiyor. Bir metin, metni destekleyen ya da metnin tam tersini gösteren bir görüntü olması ve görüntünün arasında doğru yerde açılmış seste birisinin bir şey söylemesi lazım. Televizyonlarda yayınlanan bu programlar eğlence olabilir ancak. Biz yıllarca program yaptığımızda kıyafetlerimize dikkat ettik, işimizi şansa bırakmadık ve ne konuşacağımızı her zaman bildik.” dedi.

Kültür anlamında Türkiye’nin zengin olduğunu belirten Türkmenoğlu, çok daha bilgilendirici ve kaliteli programların çekilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.