Reel Piyasalar programında Çetin Ünsalan’ın sorularını yanıtlayan CCA Kurumsal Değişim Akademisi Yönetim Kurulu Başkanı Buket Eminoğlu, yeni ekonomide dönüşüm mimarisi üzerine Endüstri Radyo’da değerlendirmede bulundu.

GÜÇLÜ VE MUTLU BİR TÜRKİYE 

Değişim çok hızlı geliyor ve buna ayak uydurmak için yeni yetenekler geliştirmek gerekiyor diyen Eminoğlu, bu konuda bir girişimde bulunarak Kurumsal Değişim Akademisi’ni kurduklarını ve amaçlarının da güçlü ve mutlu bir Türkiye için etkili bir değişim katalizörü oluşturmak olduğunu belirtti.

Değişim ve dönüşümün birbirini tetikleyen unsurlar olduğunu söyleyen Eminoğlu, “Değişim olmadan büyüme söz konusu olamaz ama dönüşüm bambaşka bir şey. Değişim adım adım ilerlerken dönüşüm bir anda evrilmek anlamına geliyor. Özellikle koronavirüs salgını o kadar hızlandırdı ki değişimi, işimizi bir şekilde yaparken bambaşka şekilde yapmanın yollarını öğrenmek zorunda kaldık. Bu korkutucu bir şey değil. Yaşama devam etmek için kendimizi değiştirmek ve dönüştürmek zorundayız.” dedi.

UZUN VADELİ PLANLAR FARKLI OLMALI

Türkiye’nin rekabet gücünün fazla olduğunu fakat bunları nasıl kullanılacağı konusunda kılavuz oluşturulduğunda hep dışarıyı örnek aldığını söyleyen Eminoğlu, “Örneğin, endüstri 4.0 ortaya çıktığında Türkiye, bir sanayi devrimi geldi bunu iyi değerlendirmeliyiz telaşına girdi. Oysa endüstri 4.0 Almanya’nın kendi rekabet gücünü artırmak için ortaya koyduğu bir plandı. Avrupa’da o rüzgarı kaçırmamak adına dahil oldu. Elbette kendi maliyetini olabildiğince daha aşağıya indirebilmek, böylece de Çin ile rekabet edebilmek adına ön plana koyacak idi ama Türkiye için biraz daha farklı olmalıydı.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin ilk önce insan yeteneklerine güvenmek ve daha farklı stratejiler oluşturmak zorunda olduğunu belirten Eminoğlu, her ülkenin gerçeğinin birbirinden farklı olduğunu söyleyerek uzun vadeli planların farklı olması gerektiğini vurguladı.

BİLGİYİ ŞİRKETLERLE BULUŞTURUYOR

Ülke olarak yetkin insan değerine sahibiz diyen Eminoğlu, bu değerden ne kadar yararlandıklarını düşünmeleri üzerine CCA Kurumsal Akademisi’ni kurduklarını belirterek, kendi alanında değişimlere ve başarılara imza atmış kişileri keşfederek bir yetenek havuzu oluşturmaya karar verdiklerini belirtti. 

Eminoğlu, insanların bilgilerinden iş dünyasının daha faydalanmasını amaçladıklarını söyleyerek sosyal ve maliyet olarak bu bilgiden mahrum kalan şirketlerin buna ulaşmasını sağlamak için faaliyet yürüttüklerini belirtti.