Arda Meriç’le Teknoloji Gündemi programına konuk olan BİP CEO’su Burak Akıncı, mesajlaşma uygulamaları üzerine Endüstri Radyoda bilgiler verdi.

Pandemi süreci markanın hem tüketici gözündeki durumu hem de markaların kendileri için çizdikleri planlarda hızlanma meydana getirdi diyen Akıncı, müşterilerin ve markalar etkileşiminin de değiştiğini belirterek bu iletişimi günün şartlarına uygun tasarlayan firmaların öne çıkma imkanı bulduğunu ifade etti.

TÜRKİYE’NİN İLETİŞİM PLATFORMU

BİP uygulamasının Türkiye’deki ve Turkcell’deki mühendisler tarafından geliştirildiğini söyleyen Akıncı, “Gururla söyleyebiliriz ki BİP, Türkiye’nin iletişim platformudur.” dedi.

Son zamanlarda iletişim uygulamalarına yönelik yürütülen tartışmalar üzerine değerlendirmede bulunan Akıncı, “Dünyada böyle bir dönüşümün yaşanacağını düşündüğümüz için ürünümüzü her yerde kullanılmaya uygun bir şekilde geliştirdik. Şu anda 192 ülkede BİP indiriliyor. Buradaki amacımız kendi bölgemizin en güçlüsü olup, diğer bölgelerde de yükselmek olacak.” ifadesini kullandı.

ERİŞİM, İŞLEME, PAYLAŞIM

Platformların kişisel verilere ulaşıp ulaşmadığı konusuna da açıklık getiren Akıncı, “Bir iletişim uygulamasının arkadaşınıza mesaj atabilmesi için o arkadaşınızın ismi ile numarasının yazdığı rehbere erişmesi lazım veya sizi konuşturabilmek için mikrofonunuza erişimi gerekiyor. Aynı şekilde fotoğraf paylaşmak için kameraya, konum paylaşmak için yine konuma erişmesi gerekiyor. Dolayısıyla bunların her birinin iznini vermek gerekiyor. Aksi halde bu paylaşımlar yapılamaz.” dedi.

Bu verilerin paylaşım kısmı ile ilgili de konuşan Akıncı, “Örneğin yabancı bir metni çevirebilmek için uygulamanın paylaşım yapması ayrı bir şey. Kişiye gelen fotoğrafları, faturaları başka bir firma ile paylaşması ayrı bir şey. Bunun ayrımına iyi varmak gerekiyor. İnsanların bu konuda bilinçlenmeye başlaması çok güzel. Erişim, işleme ve paylaşım arasındaki farkı anlamak önemli.” ifadesini kullandı.

Akıncı, erişimin servisi vermek için gerekli olduğunu söyleyerek kişisel verilerin korunması için Türkiye’deki mevzuatın çok ağır olduğunu ve kullanıcıların yanında olduğunu belirtti.