Etekteki Taşlar programına konuşan Dünya Yeminli Mali Müşavirler Ltd Şti. Müdürü, Yeminli Mali Müşavir Turan Özbay, dünya ve Türkiye ekonomisi üzerine Endüstri Radyo’da değerlendirmede bulundu.

PARADAN PARA KAZANMA, ÜRETİM VE TÜKETİM HAKİM

Dünya ekonomisinde son 30 yıla bakıldığında üretim ekonomisinin belirli coğrafyalara sıkışmış olarak göründüğünü söyleyen Özbay, reel ekonomide gelişmek yerine finans ekonomisinde gelişmeye başlandığını ve bunun nedeniyle sıkıntılar yaşandığını belirtti.

Paradan para kazanma döneminin yeterince iyi olmadığının anlaşıldığını vurgulayan Özbay, “Tüm dünya ölçeğinde bir üretim ve tüketim olduğunu düşünün. Üretimin olabilmesi için tüketim gerekiyor, buna göre de insanlar, birçok ülke yatırımlar yapıyor. Dolayısıyla yeni dönemde dünya çapında  bir üretim ve tüketimin olduğu, bu suretle de kapitalizmin ölçek sorunun çözülmesi gibi bir planın yapıldığını söylemek mümkün.” dedi.

TÜRKİYE’DE GİRİŞİM GÜCÜ YÜKSEK

Türkiye’nin değişimden payının alacağını düşündüğünü söyleyen Özbay, “Ülkemiz özellikle insan gücü, üretim gücü ve girişim gücü anlamında çok önemli bir yerde duruyor. Yaşadığımız ekonomik krizler, yapısal eksiklikler nedeniyle belirli bir noktaya gelmemiş gözüküyor. Ancak önümüzdeki dönemlerde Türkiye’nin bu girişimcilik gücünün dünyaya damgasını vuracağını görüyoruz.” açıklamasında bulundu.

Türkiye’de insan gücü daha farklı diyen Özbay, tarihten gelen örgütlü bir ticaret anlayışının olduğunu belirterek kuralları olan ahilik kültürünün var olduğunu ve bunun modern hale dönüştürülmesi gerektiğini vurguladı.