Reel Piyasalar programında Çetin Ünsalan’ın sorularını yanıtlayan Sirkhet Danışmanlık Kurucusu Efecan Başöz, Türkiye’deki internet kullanıcılarının sosyal medya hareketleri üzerine Endüstri Radyo’da değerlendirmede bulundu.

İNTERNET KULLANICILARI YÜZDE 7.3 ARTTI

Sosyal medya kullanımları üzerine oranları paylaşan Başöz, 2020 Ocak ayı ile günümüz karşılaştırıldığında podcastlerin 54 dakika ile ayrı bir kalem olarak yer aldığını söyledi. 

İnternet ile ilgili her kalemin çok fazla artış gösterdiğini belirten Başöz, “Dünyada yüzde 7.3 internet kullanıcısı oranı arttı. Bu da yaklaşık 316 milyon kişiye denk geliyor. Zaten büyük olan kitle daha büyüdü ve 4.66 milyar insan internete bağlanıyor. “ dedi.

EN ÇOK ARTIŞ TİKTOK UYGULAMASINDA

Afrika ülkelerinde birçok açığın hala devam ettiğini ve Çin’de 500 milyon insanın internet kullanmadığını söyleyen Başöz, insanların yüzde 93’ünün internete telefonlarından bağlandığını kaydetti.

Başöz, “Günlük ortalama 3 saat 39 dakikalık internet kullanımı mevcut. Sosyal medyada ise, Facebook 2.74 milyarlık aylık kullanıcıya sahip ve yüzde 12 artış sağladı bu süreçte. Youtube, 2.29 milyar kullanıcı var. Telefon üzerinden yayınların izlenebildiği sosyal platformlara ilgi fazla. Whatsapp yüzde 20 artışla yani 400 milyon kişi artışla en iyi büyüyen yer oldu ve 2 milyar kullanıcıya sahip. Tiktok yüzde 344’lük bir artışla 489 milyonluk bir artışı var. ” dedi.

TÜRKİYE GRAFİKLERDE HEP İLK 10’DA 

Türkiye’nin nüfusunun  Ocak 2020’e göre yüzde 1 arttığını ve internet kullanıcı sayısında da yüzde 6 artış yaşandığını belirten Başöz, aktif sosyal medya kullanıcılarının ise yüzde 11 artış gösterdiğini belirtti.

Başöz, “Önemli olan iki tane veri var baktığımızda şimdi sosyal medyalarda iki tane yaklaşım var Bir. 13 yaş üstü ve 18 yaş üstü internet kullanımı. Türkiye’de 61 milyon 13 yaş üstü, 67 milyon ise 18 yaş üstü insan var. Büyük bir pazar var esasında o yüzden Türkiye grafiklerde hep ilk 10’da çıkar. 16-64 yaş aralığında olan kişilerin yüzde 97'si akıllı telefona sahip, yüzde 71’in bilgisayarı ya da laptopu, yüzde 44 ise tableti var.” dedi.

Türkiye’de günlük internet kullanımının ise 7 saat 57 dakika olduğunu belirten Başöz, dünya ortalamasının ise 6 saat 54 dakika olduğunu ve Türkiye’nin önünde sadece Meksika ve Asya ülkeleri olduğunu söyledi.