KOBİ'lerin Koçu, Finans Doktoru programına konuşan İstanbul Arel Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Akkaya, inovasyon üzerine Endüstri Radyo'da bilgiler verdi. İnovasyon çağımızın en önemli kavramı diyen Akkaya, inovasyonu var olan ürün ve hizmetler üzerinde tüketici talebini artıracak değişiklikler yapmak olarak açıkladı. 

SANAYİ TİPİ ÜRETİMDEN AYRIŞMA 

Günümüzde sanayi tipi üretimden ayrışmış durumdayız diyen Akkaya, teknoloji ile daha iç içe ve teknolojiyi yoğun kullanan şirketlerin dünyada var olduğunu belirtti. Akkaya, “Bugün dünyanın en değerli şirketleri Apple, Tesla, Amazon, Google, Facebook gibi şirketler teknolojiyi yoğun şekilde kullanan şirketler. “ dedi.

TÜRKİYE İNOVASYONA YATIRIM YAPMALI

Özellikle Türkiye'nin inovasyon konusunda çok hassas olması gerektiğini ve geleceğe yatırımlarını teknoloji üzerinden yapması gerektiğini belirten Akkaya, “Çok basit bir örnekle anlatmak gerekirse, bugün bir Apple marka cep telefonu alabilmek için neredeyse bir kamyon dolusu fındık gönderiyoruz. Yani yıllarca çalışıyorsunuz, o fındığı ekliyorsunuz, koruyorsunuz, ilaçlıyorsunuz ve sonra gönderiyorsunuz karşılığında aldığınız bir tane cep telefonu.” dedi.

Dünyadaki değişimin ve dönüşümün farkına varılması gerektiğini söyleyen Akkaya, özellikle otomotivde bir dönüşümün olduğunu kaydetti. Akkaya, “Geleceğin dünyası açık ve net bir şekilde teknoloji dünyası. Dolayısıyla bizim bu alana yatırım yapmamız gerekiyor.” ifadesini kullandı.

EĞİTİM SİSTEMİ BU YÖNDE DÜZENLENMELİ

Akkaya, teknoloji ve inovasyon için ürünü ve hizmeti bulmak gerektiğini belirterek şirketlerin ve kamunun da bu yönde çalışmaları artırılması gerektiğini ve destek verilmesinin doğru olacağını söyledi.

Akkaya, “Teknoparklar çok güzel amaçlarla kuruldu. Şirketler ve hocalar çok iyi ama istediğimiz sonuç tam olarak ortaya çıkmadı. Bir de bizim asıl sıkıntımız ilk eğitimlerden başlıyor. Yaratıcı fikirler ortaya atacak bir nesil ortaya çıkarmalıyız. Yaratıcılık çocukluk yaşlarında ortaya çıkar ama biz bu çocukları baskılıyoruz. Dolayısıyla önce eğitim sisteminde düzenlemeler yapılarak bu konulara eğilimin artırılması gerekiyor.” dedi.