Tunç Berkman ile 4P+1 programına konuşan MPM Gıda Kurucu ve Yönetici Ortağı ve GYİAD Başkan Yardımcısı Pelin Özer, ayçiçek ve buğday ithalatı üzerine Endüstri Radyo’da açıklamalarda bulundu.

Türkiye’nin geçmişte ayçiçek ve buğday konusunda dünyanın ihraç eden ülkeleri arasında olduğunu belirten Özer, Türkiye’nin uzun vadeli bir tarımsal planın olmamasından ve önceliklerinin farklı olmasından dolayı şu an tahıl ticaretinde ve yağlı tohumlarda dışa bağımlı bir ülke konumunda olduğunu ifade etti.

FİYAT ARTIŞI YAŞANIYOR

Özellikle covid-19 sürecinde kendi kendine yetebilmenin öneminin anlaşıldığını söyleyen Özer, “Bu durum sağlanmazsa ekonomi de etkileniyor çünkü bir enflasyonla karşı karşıyayız. Tamamen yurt dışındaki ülkelerin kendine yetme ihtiyacından ve ihracata koydukları kota ve vergilerden dolayı Türkiye’nin tamamen ithalata dayalı ürünlerinin fiyat artışına maruz kalıyoruz.” dedi.

Türkiye’nin dış pazara bağımlı olmasından dolayı ithal edilen girdi maliyetlerinin çok yüksek olduğunu dile getiren Özer, “Kendi kendimize yetmek çok önemli. Sanırım biraz milliyetçiliğe dönmek gerekiyor.” dedi.