ST Endüstri Radyoda Bahar’la İş Dünyası programının konuğu RAMADA Hotel & Suites by Wyndham Satış ve Pazarlama Müdürü Mahmut Atalay Arıcıoğlu oldu. Arıcıoğlu, pandemi sürecinde turizm sektöründe yaşanan gelişmeleri anlattı. 

“YAKLAŞIK 200 BİN KİŞİ İŞSİZ KALDI”

Bizler hayatımızda sürekli sorunlar ve sıkıntılarla boğuşmayı kendimize vazife etmiş olan turizm emekçileriyiz.  Dünyada olmayan sadece bizi ilgilendiren ülkesel sorunlar olduğunda, terör, doğal afet gibi ekonomik ve siyasi süreçlerden sürekli zarar gören sektör biz oluyoruz. Ancak pandemi global bir etki yarattı herkeste  Birleşmiş Milletler örgütünün yapmış olduğu veriye göre dünyada 1.2 trilyon dolar kadar bir gelir kaybı var. Yaklaşık 120 milyon insanın da işsiz kalabiliriz korkusu var. Ülkemizde 2020 dönemindeki hedefimiz Bakanlığın bildirdiği 58 milyon turist ve 40 milyon dolar gelir düzeyindeydi. Maalesef bunun kişi bazında üçte birini, gelir bazında da yaklaşık dörtte birini sağlamış durumdayız. 25 milyon dolarlık bir kaybımız var. Tabii bu görünen yüzü, bir de kayıt dışı olan kısmı ile beraber ben ülkede yaklaşık 35-40 milyon dolarlık bir gerileme olduğunu düşünüyorum. Kayıtlı olan işçi rakamlarından da yaklaşık 200 bin kadarı işsiz kaldı. 

“MORALİMİZİ YÜKSEK TUTUYORUZ”

Turizm sektörü olarak hep kendi yağımızla kavrulduk. Ne devletten ne ülkemizdeki herhangi bir kuruluştan çok fazla destek görmedik. Otelciler kendi fırsatlarıyla, seyahat acentaları kendi çabalarıyla ayakta kaldı. Dolayısıyla biz yıllarca zaten yalnız başımıza da olsa bu işleri yürütmeyi muhdedir olduk. Burada en önemli şey moral ve motivasyon. Turizm sektörü moral ve motivasyonunu yüksek tuttukça daha ileriye gideceğimizi düşünüyorum. 

“PANDEMİ SONA ERDİĞİNDE EN ÇOK ÜLKEMİZ OLUMLU ETKİLENECEK”

Pandeminin ilk başladığı zamanlarda kimse ne yapacağını bilmediğinden normal süreç devam etti. Nisan ayının başında devletlerin ve hükümetlerin koymuş olduğu kararlar sonrasında insanlar bazı aksiyonlar almaya başladı. Dolayısı ilk dönemdeki hareketi şu anda sağlayamıyoruz.çükü bunun sağlanmasının en büyük nedeni uçuşlar. Bizim sektörümüzün en dinamik, en canlı tarafı uçuşları oluşturuyor. Bu uçuşlar ne kadar hızlı ve çabuk devam ederse bizler de o kadar çok çabuk toparlanırız. Şu anı, kırılmanın başlayıp artık ivmenin yukarıya doğru başladığı dönem olarak görüyorum ben. Yavaş yavaş gelen uçuşlar var, ülkelerden talepler var. Bu talepleri de bu aşının bulunması ile beraber yıl sonuna doğru daha iyi bir ivme kazanacağını söyleyebiliriz. Pandemi süreci eğer sona erme durumuna gelirse bu durumdan olumlu olarak etkilenecek en büyük ülke biziz diye düşünüyorum. 

“ÖZELLİKLE BU DÖNEMDE GÜVENLİK SERTİFİKASI ÖNEMLİ”

Pandemi sürecinde güvenlik sertifikası için şunlara dikkat etmek gerekiyor; öncelikle ciddi bir altyapınızın olması gerekiyor. Hijyen standartlarına uygun mutfak, odalar konusunda uluslararası nitelikte belgelerinin alınması gerekiyor. Bu belgelerinin alınması için de denetçiler öncelikle bize hangi noktaların hangi karakterden oluşması gerektiği ile alakalı ön bir rapor sunuyor. Biz bu rapora göre eksiklerimizi tamamlıyoruz. Arkasından da denetlemeyi yapacak olan kişilerin otele gelerek ön bir denetleme yapmasını istiyoruz.  Daha sonra da bu denetleme sonucunda alınan raporun arkasından eksikler varsa onları tamamlayarak hazır hale geliyoruz. Bizim avantajımız şuydu; biz bununla alakalı uluslararası akredite olmuş kurumdan aldığımız belge ile güvenlik sertifikasına başvurduk. Daha sonra gelen firma bizim gerekli önlemler aldığımız konusunda onay verdi. Bu süreç sadece onay vermekle kalmıyor. Gizli denetmenle gelip denetleme işlemini yapıyor.