Arif Onur Kaçak’ın hazırlayıp sunduğu Makinanın Gündemi programının konuğu Plastik Sanayicileri Derneği (PAGDER) Başkan Vekili Oğuzhan Gürlek oldu. Gürlek, plastik sektörünün güncel duruma dair değerlendirmelerde bulundu.

“TİCARETİ GELİŞTİRMEK ÜZERE ÇALIŞIYORUZ”

Plastik Sanayicileri Derneği (PAGDER), 1969 yılında, hammadde de yaşanan sıkıntılara çözüm odaklı çalışmalar yapmak için kuruldu. 1970 yılında yaşanan Kütahya depremiyle birlikte ilk sosyal yardımını gerçekleştirmiş dernek 1986 yılında sektörün dünyadaki en önemli fuarı olan plastik fabrika fuarına katıldı ve Almanya’ya ilk ticari heyetini gönderdi. 

Günümüzde 500’e yakın üyesi bulunan PAGDER, ticari geliştirmek üzere eğitimler, seminerler ve çeşitli sosyal sorumluluk projeleri yönetiyor.

“PLASTİK KOLAY İŞLENİYOR”

PAGDER Başkan Vekili Oğuzhan Gürlek, plastik ve plastik makine sektörüne ilişkin değerlendirmede bulundu. 1950’lerde ticaretin başlaması ile birlikte plastiğin kolay işlenebilir malzeme olmasından dolayı daha çok tercih edildiğini kaydetti. 

Gürlek, “Plastik katkı maddeleriyle çok farklı teknik özelliklere kavuşabiliyor. Çelikten daha sağlam olan karbon elyaflı plastikler olduğu gibi kullanım alanına göre elektrik ileten birçok plastik türündende bahsetmek mümkün. Hal böyle olunca plastik tüketimi de 1950’lerde 1.7 milyon ton iken günümüzde 350 milyon tonu aşmış durumda.” dedi.

“DIŞ TİCARET ORANLARI BİRBİRİNDEN FARKLI”

Türkiye ise plastik sektöründe dünyada 7. Avrupa’da ise Almanya'nın hemen arkasından 2. konumda yer alıyor.

Gürlek, “Plastik hammadde de imkanımız kısıtlı. Kendi ihtiyacımızın ancak %13’ünü karşılayabiliyoruz. Dış ticarette büyük bir dengesizlik söz konusu oluyor haliyle. İthalat rakamları 9.1 milyon dolar iken, 1.3 milyon dolar ihracatımız var. Orta vadede hayata geçmesi planlanan petrokimya yatırımları bulunuyor. Bu yatırımlarla birlikte ithalatın aşağı düşmesini öngörüyoruz.” dedi.

İthal edilen hammaddelerin birçoğunun yurt içinde işlendiğini, katma değerin ülkemizde kaldığının göz ardı edilmemesi gerektiğini sözlerine ekledi. 

Plastik makine üretimi üzerine bilgiler veren Gürlek, ülkemizde 650 milyon düzeyinde plastik makine bulunduğunu belirtti. Bu alanda ihracatın 200 milyon dolar, ithalatın ise 420 milyon dolar olduğunu kaydeden Gürlek, mamül açısından bakıldığında 10 milyon ton plastik işlendiğini ve 2.6 milyon dolarlık ithal edilen plastik mamulüne karşı 5 milyon dolarlık ihracat yapıldığını sözlerine ekledi.