Satış 4.0 Dünyası programında Koray İnan’ın sorularını yanıtlayan Potink Kitap ve Projectiw Genel Müdürü Gönül Damla Güven, girişimcilik ve sektöre dair gelişmeleri ST Endüstri Radyoda anlattı.

Türkiye’de kadın girişimci olmak üzerine değerlendirmede bulunan Güven,” Sadece bizim ülkemizde değil dünyada da kadın iş hayatına -1’den başlıyor. Kendi haklarını savunabilmek için çaba gösteriyor.” dedi.

SENİN PATRONUN YOK MU?

Güven, genç ve kadın girişimcilerin, matbaacılık gibi erkek egemen bir sektörde çalışmalarını yürütürken hem genç olması hem de kadın olmasından dolayı dikkate alınmadığını ve ‘senin patronun yok mu?’ gibi bir söylemle karşılaştıklarını belirterek günümüzde hala zaman zaman bu durumun yaşandığını ve sadece sektörde değil trafikte veya sosyal yaşantı alanlarında  dabu sorunların devam ettiğini ifade etti.

Kadın girişimci olmanın çok zor olduğunu belirten Güven,”2011 yılına kadar kadın Türkiye’de girişimci olmak istiyorsa eğer eşinin onayına ihtiyacı varmış.  Eşi onay vermeden bir kadın gidip şirket kuramıyormuş. Bunu öğrendiğimde nasıl bir eşitsizlik olduğunu daha iyi anladım.” dedi.

“KAGİDER İLE KADINLARIN SESİNİ DUYURUYORUZ”

Hala kadınların kendi hakları için mücadele etmek zorunda olduğunu ve KAGİDER ile buna yönelik bir çalışma yürüttüklerini belirten Güven, “Kadınların kendi seslerini duyurabilmeleri,  yaptıkları çalışmaların ne kadar değerli olduğunu ve mücadeleleri ile birlikte kendilerinin farkına varmaları açısından önemli olduğunu düşünüyorum.” ifadesini kullandı.

Bu projeyle birlikte üniversite gençlerinden girişimci olan kadınlara kadar birçok kişiyle iletişime geçtiklerini belirten Güven, kadınların toplumda ötekileştirildiğini düşündüğünü ve her erkeğin de biraz feminist olması gerektiğini vurguladı.

“ASLA VAZGEÇME”

Sektörde zorluklar yaşayan girişimcilere asla vazgeçmeyin tavsiyesinde bulunan Güven, sahip olunan her şeyin kıymetinin bilinmesi gerektiğini ve yaşamı güzel yapan unsurun bu yaşanılan zorluklar olduğunu dile getirdi.

Güven,”Ne olmak istiyorsan onu önce taklit yapıp daha sonra sindirildiğinde aslında günün sonunda olmak istediğin insan oluyorsun. Kendini nasıl görüyorsan onu olmak için kulaklarını gerekirse kapat sadece kendini geliştirecek şeylere odaklan. Tabi ki sana yapamayacağını söyleyenler çıkacak. Önemli olan bu problemlerin kişiyi daha güçlü kıldığını unutmamak.” dedi.

Güven, kişinin bir hedefinin olmasının önemine dikkat çekerek, o hedef için yılmadan çalışmanın başarı getireceğini de sözlerine ekledi.