Eve İş Götürme programına konuşan ELBI Electric Satış ve Pazarlama Müdürü Murat Çınlar, anahtar ve priz pazarı üzerine Endüstri Radyo’da değerlendirmede bulundu.

Pandemi sürecinde ELBI Electric olarak sıkı önlemler aldıklarını ve çalışmalarını bu şekilde yürüttüklerini söyleyen Çınlar, fabrikalarını durdurmadan üretime devam ettiklerini belirtti.

“TÜRKİYE GÜÇLÜ BİR PAZARA SAHİP”

Türkiye’de anahtar priz pazarının güçlü olduğunu söyleyen Çınlar, “Sektörde birçok alt sektör de bulunuyor. Kablo, şalt ürünleri gibi ürünlerin hepsinde Çin alternatiflerimiz var ama bu ezber anahtar prizde böyle değil. O yüzden Türkiye anahtar priz pazarında çok güçlü markalara sahip. Üretim noktasında kendisini ispat etmiş, ihracat tarafında ciddi ticari hacme sahip ülke konumunda. Dolayısıyla anahtar prizde Çin rekabet edemiyor.” dedi.

Bu durumun beraberinde yabancı şirketlerinde dikkatini çektiğini söyleyen Çınlar, yabancı şirketlerin değerli gördüğü markaları satın aldıklarını ve bu şekilde atmaya devam ettiklerini kaydetti.

Çınlar, “Yabancı şirketlerin Türkiye’ye gelerek markaları satın alması da bir değer ama eninde sonunda bu şirketin kazançları ve katma değerleri kendi ülkelerine gidiyor.” ifadelerini kullandı.

“YERLİ FİRMA OLMAK BİR AVANTAJ”

Yerli bir firma olarak global bir markanın elinde bulunan ELBI tesisini her şeyi ile beraber satın alarak, yüzde 100 yerli üretim yaptıklarının altını çizen Çınlar, bunun sektörde ilgi uyandırdığını belirtti.

Yerli firma olmanın üretim ve satış, pazarlama noktasında önemli olduğunu söyleyen Çınlar, bunun bir avantaj olduğunu ve pandemi sürecine rağmen 2 senelik çalışma ile 5 senelik bir kazanç sağlandığını ifade etti.

Çınlar ayrıca, yapılacak işlerde hızlı kararlar alabilmenin de önemli olduğunu vurguladı.

“İNŞAAT SEKTÖRÜ ETKİLİ”

2020 yılında yakaladıkları ivmeyi sürdürülebilir kılmanın önemli olduğuna dikkat çeken Çınlar, inşaat sektörünün 2021 yılında çizeceği noktanın da bu anlamda sektör üzerinde etkili olduğunu kaydetti.
Çınlar, 2021 yılının da sektör için aynı ivmede devam edeceğini düşündüğünü belirtti.

Programı buradan dinleyebilirsiniz.