Turizm Gündemi programında Çiğdem Aydoğdu’nun sorularını yanıtlayan Profesyonel Kokartlı Turist Rehberi- İRO (İstanbul Turist Rehberleri Odası kayıtlı) Reşit Berker Enhoş, çalışma faaliyetleri ve turizm üzerine Endüstri Radyo’da bilgiler verdi.

“BAŞIMIZ KAŞIYACAK VAKİT BULAMAYACAĞIZ”

Kovid-19 salgını dönemi üzerine değerlendirme yapan Enhoş, kötümser senaryolar olsa da tüm bu yaşanan süreçte iyimser olmayı tercih ettiğini belirterek insanların hayatını tehdit eden salgın sürecinin sektörel sıkıntıların yanı sıra kişilerde psikolojik ve sosyal sıkıntılara da yol açtığını söyledi.

Enhoş, “Aşılama çalışmaları sonucunda her şey yavaş yavaş normale dönecek diye düşünüyorum. Turizm faaliyetleri de hızlı bir şekilde başlayacak. Bir sene sektörde kötü durumlar yaşansa da ilei de başımızı kaşıyacak vakit bulamayacağız.” dedi.

HAYALET TURLAR YAPILABİLİR

Bunun dışında 40-50 kişilik turların azalacağını ve özel seyahatlerin artacağını belirten Enhoş, klasik şehir ve ülke turlarının haricinde dünyada yükselen doğa, göller, interaktif, aile turları gibi seyahatlerin tercih edileceğini de söyledi.

Enhoş, “Kuzey Amerika'da yaşadığım için biliyorum. Orada hayalet turları denilen bir şey var. Yani tarihteki birtakım kişilikler, yaşamış ya da yaşamamış, bunların hikayelerini yarı gerçek ve hayal gücümüzü işin içine katarak organize edebileceğimiz turlar. Türkiye ve İstanbul bunun için çok müsait.” dedi.

YENİLİKLERE AÇIK OLMALI

Enhoş, özellikle kovid-19 salgınının turizm sektöründe yeni fikirleri beraberinde getirdiğini belirterek otellerin, seyahat acentalarının ve daha birçok iş kolunun bu duruma hazır olmasını ve değişiklikler yapması gerektiğini vurguladı.