Reel Piyasalar programına konuşan Tarihi Yarımada Girişimci İş Adamları Derneği Başkan Vekili Kaan Koç, turizm sektörü üzerine Endüstri Radyo’da değerlendirmede bulundu.

‘Turizm sektörü Haziran ayında başlıyor’ anlayışının yanlış olduğunu ve turizm sektörünün yılın her döneminde aktif olduğunu söyleyen Koç, turizmci tanımlamasının da dikkat edilmesi gereken başka bir konu olduğunu belirtti.

Turizmciler sadece otelcilerden ibaret değildir diyen Koç, “Bugün İstanbul’da Beyazıt’a gidelim, ayakkabısına kadar bir turizmi orada görmek mümkün. Ayrıca sağlık turizmi denen bir kavram var. Birçok turist yurt dışından gelip burada işlem yaptırıyor. Hatta çevre köylerden otellere organik ürünler gönderenler var. Bunların hiçbiri turizmden sayılmıyor. Dolayısıyla bu da yanlış yerlere çekiliyor. Bakın Tarihi Yarımada’da bir simitçiyi, mısır satanı turizmci olarak görmezseniz burada bir hata yaparsınız.” dedi.

Koç, esas turizm yöneticilerinin sahada olan hediyelik eşyacı, halı satıcısı, garson gibi kişilerin olduğunu ifade etti.

SEKTÖR TEMSİLCİLERİ DE BULUNMALI

Turizm üzerine alınacak kararlarda sektör temsilcilerinin de bulunması gerektiğini vurgulayan Koç, bu sayede geliri artıracak yeni pazarlama stratejileri geliştirilebileceğini de belirtti.

Koç, “Gelen yabancı kişilere hangi ürünün satılması gerektiği konusunda karar verilmesi gerekiyor. Turiste sadece otel, havuz, deniz, güneş mi satacağız yoksa bunun yanında halı, ayakkabı veya bir sürü ürün mü satacağız bunu belirlemek gerekiyor. “ dedi.

TOPYEKÜN SEFERBERLİK GEREKİYOR

Pandemi sürecinde turizmi de değerlendiren Koç, sözlerine şöyle devam etti:

“18 aylık süreçte turizmde açık kalan kısım sadece 3,5 ay ve bu süreçte turizmci kendini dahi amorti edemedi, cepten bile para koydu. Herkes 18 aydır bekliyor. Öz varlıklarımızı kaybettiğimiz halde bankalara kredi borcumuz var. Ne kadar bir zorluk içerisindeyiz buradan anlayabilirsiniz.” dedi.

Koç, turizm sektörünün hizmet konusunda bir eksikliğinin olmadığını belirterek topyekün seferberlik yapılması gerektiğini ve alınacak kararlarda sektör temsilcilerinin sayısının artırılması gerektiğini ifade etti.

Programı buradan dinleyebilirsiniz.