Reel Piyasalar programında Çetin Ünsalan’ın sorularını yanıtlayan Kontrolmatik Yönetim Kurulu Başkanı Sami Aslanhan, dijital sanayi çözümleri üzerine Endüstri Radyo’da değerlendirmede bulundu.

TÜRKİYE HIZLI UYUM SAĞLADI

Endüstriyel tesislerde veya santrallerde önceki dönemlerde insanların telefonla birbirleriyle haberleştiği bir yapının hakim olduğunu ancak bugün Türkiye’de bu sistemlerin sayısının hızla azaldığını belirten Aslanhan, bunun yerine daha modern kontrol odaları ile tesislerin dinamik kontrol edildiği, uzaktan yönetildiği ve bilgi akışının, verinin geldiği bir teknolojinin söz konusu olduğunu, insanlarında buna ayak uydurduğunu vurguladı.

Dijitalleşmenin dünya için en önemli konu olduğunu söyleyen Aslanhan, “Türkiye olarak biz endüstri 4.0’ı hızlı benimsedik. Yeni kurulacak tesisleri buna uygun organize etmek, eskilerini entegre etmek konusunda çalışmalar var. Ayrıca üretimleri maksimum fayda ile üretecek şekilde faaliyetler yürütülüyor. Türkiye bu konuda çok geri kalmış bir ülkedir diyemeyiz. Sanayicilerimiz artık bilinçli. Geçiş çok hızlı oldu ama dünya standartlarını yakalayacak durumdayız.” dedi.

MUTLAKA DESTEK ALINMALI

KOBİ’lerin neler yapması gerektiği üzerine önerilerde bulunan Aslanhan, öncelikle KOBİ’lerin destek alması gerektiğini söyledi.

Aslanhan, “Öncelikle kendi tesislerini ve yönetimlerini etüt etmeleri gerekiyor. Danışmanlık ve teknik destek alabilirler. Rapor hazırlanmalı ve bu rapor çıktıktan sonra, hangi aşamalar optimize edilebilir, bir sonraki aşama için neler yapılabilir, elde edilecek veriler bir sonraki projeler için nasıl anlamlı hale getirilebilir sorularına doğru yanıtları vermek ve adımları atabilmek geçiyor. Büyük şirketler bunu daha kolay bir şekilde yapabilir ama KOBİ’lerin bu anlamda destek alabilmesinde fayda var.” dedi.

İnternette de çok fazla kaynak olduğunu söyleyen Aslanhan, buradaki bilgilerden de kendilerine ilham alabileceklerini belirtti.

OTOMASYON OLMAYAN TESİS DÜŞÜNÜLMÜYOR

Otomasyon sistemleri her zaman vardı fakat teknolojinin ilerlemesi ile beraber maliyetlerini azaldı diyen Aslanhan, bu nedenlerden dolayı birçok alanda kontrol sistemlerinin yaygınlaştığını ifade etti.

Aslanhan, bunun yanı sıra endüstriyel veri tabanı uygulamaları, analiz yazılımları ve raporlama yazılımları geldi diyerek sanayicilerinde her gün üzerine yeni şeyler kurduğunu ve bugün gelinen noktada otomasyonu olmayan bir tesisin düşünülemediğini ifade etti.

Aslanhan, bu hizmetlerin genişlediğini belirterek tüketicilerin dijitale entegre olmasının sanayiye yansıdığını da sözlerine ekledi.