Dr. Yıldız Tuğba Kurtuluş Kara’nın hazırlayıp sunduğu Toplum 5.0 programına konuşan Türkiye Kurumsal Sosyal Sorumluluk Derneği Başkanı Serdar Dinler toplum 5.0’da kurumsal sosyal sorumluluk üzerine bilgiler verdi.

Serdar Dinler, kurumsal sosyal sorumluluk kavramını kurumların, faaliyet gösterdikleri alanda paydaşlarına olan etkilerini analiz etmelerini, ölçmeleri ve olumlu etkiledikleri paydaşları ile ilgili sorun yok ama olumsuz etkiledikleri paydaşlarının etkileşimini en azından nötre çevirmesi ile ilgili bir yaklaşım olarak açıklıyor.

DEĞİŞİME AYAK UYDURMAK ZORUNDAYIZ

Dünya hızla değişiyor ve bu değişime hem ülke hem kurum hem de bireyler olarak ayak uydurmak zorundayız diyen Dİnler, bu değişimin gerisinde kalmak gibi bir lüksümüzün olmadığını belirtti. 2000’li yıllarda bizi çok etkileyen yeni bir dönem başladı diyen Dinler, bu dönemi sosyal bir dönem olarak adlandırıyor. Sosyal medyanın hayatımızda oldukça fazla yer etmesinden dolayı sorumluluğu, sosyal sorumluluk, sanayiyi sosyal sanayi olarak adlandıran Dİnler, yatırımların ve girişimcilerin adının değiştiğini ve sosyal yatırım, sosyal girişim olduğunu ifade etti.

Dinler, “Her ne kadar Japonların yaptığı toplum 5.0 tanımında toplum ve teknoloji hatırlatsa da ben bu dönemin sosyal bir felsefesi olduğu kanısındayım. Bu felsefenin temelinde de sosyal, çevresel ve ekonomik kalkınma olduğunu düşünüyorum. Bu da aslında bize kurumsal sosyal sorumluluğu tanımlıyor.“ dedi.

TEKNOLOJİ ÖNEMLİ BİR ARAÇ

Endüstri 4.0’ın olduğu dönemde teknoloji ve dijitalleşme olmadan hiçbir şey başaramayacağımızı biliyoruz diyen Dinler;  bu durumda sosyal, çevresel ve ekonomik sorunlara ya da kalkınmaya çözüm bulmak için bilimin, teknolojinin ve özellikle de inovasyonun önemli bir araç olacağını düşündüğünü belirtti.
 
Toplum 5.0, İnsanlığın endüstri 4.0’dan nasıl etkileneceğini, bu etkiyi olumluya çevirmek için kullanabileceği hamleleri ve en önemlisi de dünyanın sorunlarına teknolojik olarak çözümler bulmayı hedeflemistir diyen Dinler,  dünyanın ve Türkiye’nin en büyük sorunlarından birinin şehirleşme olduğunu kaydetti. Türkiye'de ve ülkelerin birçoğunda kentlerde yaşama oranının %75’ler seviyesinde olduğunu belirten Dİnler, 2050 yıllarında %100’ü bulacağı yönünde araştırmalar olduğunu ifade etti.
 

EGO SİSTEMDEN EKOSİSTEME GEÇİŞ

Dinler, bir başka önemli sorunun da çevre kirliliği olduğunu belirterek doğal afetlerinde önümüzdeki dönemlerde farklılık gösterebileceğini düşündüğünü ifade etti.
 
Toplumun tümünün teknolojiyi kullanır hale gelmesi şartının da süper akıllı topluma ulaşma konusunda önemli olduğunu belirten Dinler, nesnelerin internetinden toplumun çıkarlarını gözeterek faydalanması gerektiğini de söyledi.
 
Gİder, toplum 5.0’a ulaşabilmek için yapılması gereken en önemli şeylerden birinin şu an içinde yaşadığımız EGO sisteminden kurtulup EKO sistemine doğru geçiş yapmamız gerektiğini de sözlerine ekledi.