Dr. Yıldız Tuğba Kurtuluş Kara’nın hazırlayıp sunduğu Toplum 5.0 programına konuşan Yönetim Danışmanları Derneği üyesi, KOBİ Danışmanı ve İTÜ Çekirdek Mentoru Dr. Müh. Gülay Savaş, akıllı şirket ve akıllı yatırımcılar üzerine ST Endüstri Radyoda değerlendirmede bulundu.

Günümüzde insanlar ve kurumlar teknolojiye hizmet ediyor diyen Savaş, teknolojideki hızlı değişime hem akademik anlamda hem de iş yaşamındaki çalışmalarında şahit olduğunu ve teknolojiyi kurumlara aktarması gerektiğini düşünerek bu alanda çalışmalar yaptığını belirtti.

“EN ÖNEMLİ BİLEŞEN ÖĞRENMEK”

Savaş, dünyada bilgisayarların gelişmesi beynin keşfi ile paralel olmuştur ve öğrenmeyi öğrenme metodu bellidir diyerek bireysel, kurumsal veya toplumsal olarak akıllı hale gelmenin en önemli bileşeni öğrenmektir ifadesini kullandı.

X kuşağında olan insanların bilgiye ulaşmak için çeşitli çabalar gösterdiğini ancak Y kuşağının internet kuşağı olduğunu ve bilginin onlara hazır geldiğini kaydetti.

“TEKNOLOJİ BİR ARAÇ”

1980’li yıllarla birlikte dünyada bir bilgi toplumu doğdu diyen Savaş, 2000 ve sonrasında akıllı toplum kavramının ortaya çıktığını belirterek  dönüşüm çağına girildiğini ifade etti.

Savaş, bilgiyi sosyal, bireysel ve kurumsal yaşantımız için bize hizmet edecek şekilde kullanmak gerekiyor. Teknoloji burada bir araç konumunda.” dedi.

“SOYUT KAVRAMA GEÇİLDİ”

Toplum üzerine yapılan sınıflandırmada Türkiye’nin henüz toplum 3.0’da olduğunu belirten Savaş, hala somut işler yapan ve somut ürünler çıkaran firmaların bulunduğunu ifade etti.

Savaş, dünyada akıllı şirket olarak adlandırılan firmaların liderlerinin fikir üreten insanlar olduklarını ve yaptıkları faaliyetlerde ofislerinin bile bulunmadığını kaydetti.

Savaş,” Buna örnek olarak Uber’i verebiliriz. Bir tane bile taksisi olmadan iş yapabiliyor. Buradaki önemli nokta bilgiyi birleştirmesi. Hizmeti insanların ayağına getiriyor. Artık somut bir şey değil soyut kavrama geçtik.”dedi.

“FİRMALAR TEKNOLOJİYİ KULLANMAK DURUMUNDA KALDI”

Savaş, dünyanın fiziksel emekten zihinsel emeğe geçtiğini belirterek dijital dönüşümün toplumsal yaşantı içerisinde bir kültür değişimi yarattığını vurguladı.

Özellikle pandemi dönemiyle birlikte teknolojik araçların çok daha fazla kullanılmak durumunda kalındığını belirten Savaş, üretmek ve çalışmak için birçok firmanın teknolojiyi kullanmak zorunda kaldıklarını ifade etti.