Dr. Yıldız Tuğba Kurtuluş Kara’nın hazırlayıp sunduğu Toplum 5.0 programının bu bölümünde Kök Projekt Kurucu Ortağı ve CEO’su Semi Hakim konuk oldu. Hakim, gelişen teknolojinin tarım sektörüne etkilerini St Endüstri Radyoda anlattı. 

“PANDEMİ SÜRECİ GIDA VE TARIMA İLGİYİ ARTIRDI” 

Geleceğin konusu dediğimizde pandemi öncesinde hep tarım ve gıda anlatılıyordu. Pandemi süreciyle birlikte geleceğin mesleği tanımı kısa sürede bugüne getirdi diyebiliriz. Birçok kişinin ileri bir tarihe koyduğu gıda, su gibi konularda insanlar bir anda biz bunları nasıl tedarik edeceğiz noktasına geldi. Gıda ve su güvenliği gibi konularda ciddiyetimiz dünyada oldukça fazla. Bu da üretim tekniklerinin adım adım büyümesine neden oldu. Dolayısıyla pandeminin getirdiği en büyük element burada ilginin artması oldu diyebiliriz. 

“TEKNOLOJİ ENTEGRASYONU MUTLAKA OLMALI”

Teknoloji entegrasyonu önceki yıllarla kıyaslandığında nispeten ilgi çekici ve heyecan verici bir konu başlığı idi. Önümüzdeki dönemde ise mutlaka olması gereken bir norm haline dönüştü. Buradaki en büyük sebep iklim değişikliği. İklim değişikliğindeki bu süreç bizim hep bildiğimiz tarımın toprağa uygulanması durumu çok gerçekçi olmuyor. Bu aşamada teknolojinin gelişimi ve iklim değişikliği ile birlikte gıdanın üretim aşamalarının hepsinin incelenmesi gerektiğini görüyoruz. Burada sirküler ekonomi disiplinleri çok önemli bir yer tutuyor. En önemli detay çıktı olmayan bir ekonomi sisteminin kullanılması. Boşa harcanan hiçbir enerji, efor, girdi harcanmıyor ve üretim içerisinde yeniden dönüştürülmesini sağlamak önemli olacaktır. Burada ilk aşama elimizdeki bilginin en efektif şekilde kullanılmaya başlanması olacaktır. 

“TARIMDA KULLANILAN TEKNOLOJİLER”

Gelişen teknoloji üreticilerin karar alma sürelerini hızlı ve efektif bir duruma getiriyor. Üretim sırasında yaşanabilecek sorunların, bu olası hastalık veya hava şartları olabilir,  önceden haberiniz olmasını ve yapmanız gereken çalışmanın önden bilgisinin gelmesini sağlıyor.  Bu da sizin ürünü korumanızı sağlıyor. Burada bahsettiğimiz akıllı tarım teknolojilerinin başlığı altında yer alıyor. Uydu teknolojileri sahadaki sensörlerle topraktan direkt olarak bilginin toplanıp üreticiye çok rahat bir şekilde telefon veya mobil araca vasıtasıyla ulaşmasını sağlıyor. Bu da gerekli müdahalenin vakit kaybetmeden yapılmasını sağlıyor. Diğer bir konu ise dron. Tarım sektöründeki dronlar özellikle hastalık konusunda önemli çalışmalar yürütüyor.  Çünkü çok büyük sahaları ve bitkileri kontrol etmektense sahaya direkt olarak dronları sokarak önceden hastalıkların tespit edilmesi için fırsat sağlıyor. Bu tip teknolojilerin yaptığı şey hasat öncesinde yaşanan sorunları önceden haber verip müdahale edilmesine olanak sağlamak.   

“DAHA VERİMLİ BİR TARIM MÜMKÜN”

Tarım çok özel bir sektör. Dünyada tarım sektöründe üreticilerin yaş ortalaması 52 Türkiye’de ise 54. Dolayısıyla teknolojinin önemli bir çözüm olduğunu ve otomasyonun sağlanmasında desteği olduğu da bir gerçek. Bu gibi aşamalara baktığımızda tanı, müdahale ve üretim süreçleri otomasyonu sayesinde sürdürülebilir ve  verimi daha yüksek üretime geçmemize olanak sağlıyor.