Kozan Demircan’ın hazırlayıp sunduğu Kozan Demircan ile Dijital Gelecek programının bu bölümünde Qualist Technolgy Genel Müdürü Gökay Turanlıoğlu konuk oldu. Turanlıoğlu, korona sonrası dijitalleşme sürecini ST Endüstri Radyoda değerlendirdi. 

Gökay Turanlıoğlu, Qualist Technology’i endüstri 4.0 çerçevesinde gelişmekte olan ve içerisinde çimentodan enerjiye ve inşaattan döküme kadar birçok bölümü bulunduran Soyak Holding altında doğmuş bir yazılım firması olarak tanımlıyor. Sanayicilerin ihtiyaçları üzerine çalışmalar yürüttüklerini kaydeden Turanlıoğlu, günlük operasyondaki dar boğazların yönetilebilmesine odaklandıklarının da altını çizdi.

“TİCARETE KARIŞMADAN DİJİTAL DÖNÜŞÜM MÜMKÜN DEĞİL”

Pandemi süreci sonrası değişen dijital dünyada artık ticarete karışmadan dijital dönüşüm yapmanın mümkün olmadığını kaydeden Turanlıoğlu,” Şirket sahipleri yöneticiler elbette ki ticaretini yürüteceklerdir ancak dijital dönüşüm yapmadan  yürütmeleri mümkün değil. Bu sebeple kendi ürettikleri iş modellerinin, fiyatlandırma politikasının ve müşteri hizmetlerinin de dijital  dönüşüm tarafından yeniden şekillendirilmesini kabul etmeleri gerekiyor. Aksi takdirde onarım, yazılım ve donanım olarak dijitalleşmekte ki çekincelerini haklı buluyorum çünkü alıyoruz ama kullanamıyoruz diyorlar “ dedi.

Turanlıoğlu, “Bunun sebebi şirketlerin satın alındığı zaman kullanılamayacak olan ürün ve hizmetleri geliştirmesi değil, bunun sebebi; bunları satın alacak müşterilerin bunlarla ne yapacağını bilememesidir. “ ifadelerini kullandı.
Teknoloji çözümleri sağlayan şirketlerinde sadece çözüm sağlayıcı olmadıklarının aynı zamanda dijital dönüşüme aracılık eden önemli bir katma değer yarattıklarının altını çizen Turanlıoğlu, bu bağlamın Türkiye'de kurulması halinde yurtdışı rekabette de önümüzün açılacağını düşündüğünü sözlerine ekledi.