Reel Piyasalar programında Çetin Ünsalan’ın sorularını yanıtlayan encazip.com Kurucusu Çağada Kırım, elektrik faturalarında tedarikçi değiştirmenin sonuçları üzerine Endüstri Radyo’da bilgiler verdi.

Pandemi sürecinde sektörü değerlendirerek söze başlayan Kırım, özellikle ev abone grubu elektrik tüketimlerinde bir artış yaşandığını belirterek sanayi ve iş yeri esnaflarının elektrik tüketimlerinin de aynı oranda düştüğünü söyledi.

Kırım, devam eden süreçle birlikte sanayi ve iş yerleri elektrik tüketimlerinin yavaş yavaş normal seyrine dönmeye başladığını da belirterek yine de çalışma şeklinde ofislerden evlere bir dönüş yaşandığını ifade etti.

ELEKTRİK PİYASASINDA REKABET ARTTI

İş yerleri açık olmasa bile elektrik tüketimlerinin belirli bir seviyede devam ettiğini söyleyen Kırım, “Özellikle 17 günlük tam kapanma ile birlikte iş yerlerinin ciddi problemleri ortaya çıkmaya başladı. Dükkanlar açık olmasa bile pek çok iş yerinde buzdolabı, güvenlik ekipmanları, aydınlatma gibi birçok elektrik tüketen alet bulunuyor. Dolayısıyla elektrik faturaları göze batar hale geldi. Aslında önceden de göze batar haldeydi ama bir şekilde göz ardı ediyordu tüketici. Bizim tüketicilere elektrik faturaları ile ilgili çözümler göstermemiz için, tüketicilerin algısı açılmış oldu.” dedi.

Özellikle iş yerlerinin  elektrik faturalarından dolayı çaresiz durumda olmadığını söyleyen Kırım,  “Bunun çarelerinden birincisi, bize her zaman öğretilen tasarruf ama en önemlisi piyasadaki değişiklikler, serbestleşme ve rekabetin açılması.  Artık tüketiciler tek bir elektrik tedarik şirketine bağlı değil. Farklı fiyatlardan elektrik tüketebiliyor, tıpkı cep telefonu operatörü gibi. Ortalamada yüzde 17 ama tüketim profiline göre yüzde 30’a varan oranlarda daha ucuz fiyattan elektrik kullanabiliyor.” ifadelerini kullandı.

ABONELİKTEN MÜŞTERİ OLMAYA GEÇİŞ

Abone olmaktan müşteri olmaya geçmenin yolunun elektrik tedarikçisi değiştirmek olduğunu söyleyen Kırım, “Mevcutta, elektrik piyasası mevzuatı gereği tüm tüketiciler için bir son kaynak elektrik tedarikçisi belirlenmiş durumda. Bu şu anlama geliyor, pratikte mümkün olmasa da teoride elektrik tedarikçisi bulamama ihtimaliniz var. Yani piyasada 250 tane lisanslı, aktif olarak da 45-50 şirket olduğunu göz önünde bulundurursak; bu 50 şirketin size ‘ben elektrik tedarik etmiyorum’ deme ihtimali var.  Elektriğin stratejik bir ürün olmasından dolayı, elektrik piyasası regülasyonu son kaynak tedarik tarifesi diye bir mekanizma geliştirdi. Yani son kaynak, en son çare bölgemdeki görevli elektrik tedarik şirketidir. Dağıtım şirketi ve görevli tedarik şirketi birbirinden ayrılmış durumdadır. Yani siz son kaynak tedarikçisinden elektriği EPDK’nın (Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu) tarifesinden kullanıyorsanız siz abone oluyorsunuz. Ancak piyasanın içine katıldığınız anda müşteri oluyorsunuz ve tedarikçiler sizi kaybetmek istemiyor.” dedi.

ONLİNE İŞLEMLERLE TASARRUF MÜMKÜN

Geçen Şubat ayından itibaren işlemlerin uzaktan hallebilir seviyeye geldiğini hatırlatan Kırım, “Elektrik piyasası tam anlamıyla online oldu.  Burada tüketiciler ya elektrik tedarikçilerini kendi kanalarından ya da encazip.com gibi karşılaştırma sitelerinden elektrik tedarikçi fiyatlarına anında ulaşarak değişiklik yapabilirler. encazip.com’da tüketici elektrik faturasını giriyor daha sonra bizim sistemimiz sorguluyor ve tüm elektrik elektrik tedarikçilerinin uygulayacakları faturaları çıkarıyor. Burada tüketicilerin sadece fiyata değil diper tarife koşullarına dikkat etmesi için özet bilgiler veriyor.  Artık birçok tedarikçi güvence bedelini yatırmanızı istemiyor.

Tedarikçiyi seçtikten sonra sözleşmeyi kabul etmeniz halinde kuruluyor ve işlemler bitiyor.” dedi.

Kırım, kısa bir sürede tüketicilerin elektrik faturalarında tasarruf etmelerinin kolay ve mümkün olduğunu belirtti.

Programı buradan dinleyebilirsiniz.