Maliyet Düşürme Stratejileri programına konuk olan PSA Grup Eski Satın Alma Direktörü Ufuk Bendeş  satın alma ve tedarik zinciri kavramını ST Endüstri Radyoda anlattı. 

Tedarik zinciri denince Türkiye'de ilk akla gelen şeyin lojistik olduğunu belirten Ufuk Bendeş, ülkenin önemli bir lojistik değeri olduğunu ve çok sayıda lojistik firmasının bulunduğunu söyledi. Tedarik zinciri kavramının sadece lojistikten ibaret olmadığını ifade eden Bendeş, üretim ve satın alma birimlerinin de önemli bir yer tuttuğunu kaydetti. 

“YERLİ PAZAR DARALDI”

Günümüzde yaşanan olumsuzluklarla birlikte özellikle yerli pazara çalışan KOBİ’lerin zorlandığını belirten Bendeş, yerli pazarın oldukça daraldığını ve alım güçlerinin düştüğünü sözlerine ekledi. Özellikle KOBİ'lerde ihracatçıların sayısının azlığı ya da ciro oranlarının çok düşük olmasının buna neden olduğunu söylerken, maliyeti doğru kontrol etmek gerektiğinin altını çizdi. 

“ENDÜSTRİYEL VERİMLİLİK İLKELERİ ÖNEMLİ”

Endüstriyel verimlilik kavramının önemli olduğuna vurgu yapan Bendeş, “Bizim uluslararası standartta ve hatta belki onlardan daha iyi bir şekilde endüstriyel verimlilik ilkelerini ve modern üretim tekniklerini şartlar ne olursa olsun bırakmadan devam ettirmemiz gerekiyor.” dedi.

Türkiye’nin girdi olarak dışa bağımlı olmasının ve ölçek ekonomisinin birçok yerde düşük olmasından dolayı rekabet konusunda sıkıntı yaşandığını belirten Benteş, satın almanın burada daha çok önem kazandığını ifade etti. 

Bendeş, “İnsan kaynakları maliyetini çıkarırsak geri kalan her şeyin satın alma departmanı tarafından kontrol edilebiliyor olması gerekiyor. İyi bir satın alma yaparsanız çok kısa zamanda önemli kazançlar elde edebilirsiniz. Fakat bu da yetmez; yurtdışındaki rakipleriniz sizden daha iyi ölçek ekonomisi yapıyorsa siz ne kadar satın alma yaparsanız yapın maliyetleriniz fazla olacaktır. Burada KOBİ’lerin ortak hareket edebiliyor olması lazım. “ dedi.