KOBİ'lerin Koçu Finans Doktoru programında Dr. Cüneyt Dirican'ın sorularını yanıtlayan Ostim Teknik Üniversitesi İİBF Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Berra Doğaner, Borsa İstanbul'da artan küçük yatırımcı sayıları üzerine Endüstri Radyo'da değerlendirmede bulundu.

TASARRUF İNSANLARI BORSAYA YÖNLENDİRDİ

Sıfır noktasından beri sermaye piyasasının içerisinde olduğunu söyleyen Doğaner, teknolojiye en çok yatırımı yapan, yazılımını mükemmelleştiren ve donanımını daha iyi hale getiren kurumların bir adım önde olduğunu belirtti.

Özellikle 2020 yılından beri giderek artan Borsa İstanbul’daki küçük yatırımcı ilgisini de değerlendiren Doğaner, “Borsa ilk kurulduğunda büyük bir ilgi vardı. Kripto da yeni dolayısıyla oraya da çok büyük bir ilgi var. Bir ara yatırımcı sayıları 2 milyonu bulmuştu. Ancak 2001 krizinde ve sonrasında devletin el koymak zorunda kaldığı kapanan hesaplar ve ilginin azalması sonucu yatırımcı sayısı çok uzun yıllar 1 milyon 200 bin bandında seyrediyordu. Fakat bizi de şaşırtan bir şekilde, pandemiden sonra sadece Türkiye'de değil tüm dünyada bireysel yatırımcıların borsaya yöneldiğini ve hesap açtıklarını görüyoruz. Bunun ana nedeni pandemi döneminde tasarrufların artması oldu. Dünyada parasal genişleme ile beraber bireylere çekler gitti üstelik ihtiyaç sahibi gözetmeden tüm hane halkına ulaştı. Dolayısıyla bu tasarrufa dönüştü. Dışarı çıkılamıyor, hizmet sektörüne yapılan harcamalar azaldı. Dolayısıyla bu tasarruflar dünyada borsaya gitti.” dedi.

TEKNOLOJİ ELVERİŞLİ HALE GELDİ

Aynı dönemde Türkiye’nin durumunu da değerlendiren Doğaner, sözlerine şöyle devam etti:

“Hazine kaynakları o kadar imkan vermediği için hane halkına kısıtlı destekler gitti ancak ekonomi dönsün diye daha çok şirketlere destek verilmeye çalışıldı. Bizdeki motivasyon tasarruf artışı değil ama teknolojinin çok elverişli hale gelmesi, rahat hesap açılabilmesi, çok kolay işlem yapılabilmesi ve düşen işlem maliyetlerini gösterebiliriz. Bunun yanında Z kuşağının biraz borsayı keşfetmesi ile beraber hesaplar açılmaya başladı.” dedi.

Doğaner, şu anda 2 milyon 600 bin seviyelerinde hesap bulunduğunu ve bu hesapların son 600 bin civarının halka arzlar nedeniyle oluştuğunu belirtti.

Programı buradan dinleyebilirsiniz.