Türkiye’de tarımsal faaliyetler üzerine değerlendirmede bulunan MPM Gıda Kurucu ve Yönetici Ortağı ve GYİAD Başkan Yardımcısı Pelin Özer, yapılması gerekenleri Endüstri Radyo’da anlattı.

Türkiye'nin tarım konusunda en büyük probleminin tarımla uğraşan insanların eğitim seviyesinin düşük olması ve deneme yanılma yöntemi ile tarım yapmaları diyen Özer, aynı zamanda tarım arazilerinin de bütün değil özellikle miras olaylarından dolayı parçalı olduğunu söyledi.

Özer, “Herkes bireysel bir şeyler yapmaya çalışıyor. Örgütlenme ve bütünsel olmaktan uzak durmak nedeniyle verimlilik sağlanamıyor.” dedi.

KARLILIĞI ARTIRACAK ÇALIŞMALAR YAPILMALI

Türkiye'nin de 20 milyon hektar tarlası var ancak ölçek 60 dönüm diyen Özer, yapısal reform yapmak, model değiştirmek, tarımsal işletmeye dönmek ya da tarlaların büyük şirketlere kiralanmasının gerektiğini belirterek karlılığı arttırmaya yönelik çalışma yapılması gerektiğini vurguladı.

Kırsal kesimden kentlere göçün yaşanmasının sadece Türkiye için değil dünya için de büyük bir sorun olduğunu belirten Özer, ekonomi alanında kalkınma için gençleri tarıma yönlendirmenin de önemli olacağına dikkat çekti.

GİZLİ İŞSİZLİK HAKİM

Genelde yaş ortalaması yüksek olan kişilerin çiftçilikle ilgilendiğini söyleyen Özer, en büyük gizli işsizliğin de yine çiftçilerde olduğunu ve bu durumun değiştirilmesi gerektiğini belirtti.

Özer, “İlginin azalması ve gayrimenkul ile sanayinin ilerlemesi dolayısıyla tarlalar buralara yönlendirildi. Bu da bir diğer önemli etken. Bugüne kadar ekilmeyen 2 milyon hektar alan var.” dedi.

Özer, dijitalleşme faaliyetlerinden önce yapısal reformların yapılması gerektiğini de sözlerine ekledi.