Meltem Kurtulan ve Gülcan Tuğ’un hazırlayıp sundukları 2 Kadın 1 Konuk programının bu bölümünde Kapalıçarşı Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Kurtulmuş konuk oldu. Kurtulmuş,  pandemi sürecinde Kapalıçarşı faaliyetleri üzerine ST Endüstri Radyoda bilgi verdi.

Pandemi sürecinin başlaması sonucu Halk Sağlığı Birim Başkanlığı ile birlikte Kapalıçarşı’da filyasyon ekiplerinin çalışma yapmasına karar verildiğini ve dükkanların 23 Mart itibariyle kapanmaya başladığını belirten Kurtulmuş bununda dükkan sahiplerinin isteği ile yapıldığının altını çizdi.

“DÖVİZ VE FİNANS DÜKKANLARI AÇIK KALDI”

Kurtulmuş, Kapalıçarşı’nın iki kapısını açık tuttuklarını ve döviz ve finansçıların çalıştığını belirterek bu dükkan sayısının da yaklaşık bin civarı olduğunu ifade etti.

Kapalıçarşı esnafının bu zorlu süreçte bilinçli ve duyarlı davrandığını dile getiren Kurtulmuş, atılması gereken adımların vaktinde ve doğru şekilde atıldığını da belirtti.

“HALA AÇILMAYAN DÜKKANLAR VAR”

Kapalıçarşı’da hala sağlık sebebiyle az da olsa açılmayan dükkanların olduğunu belirten Kurtulmuş, mevzuat gereği bir AVM olmadığı için dükkan açılma şartının olmadığını ve bunun isteğe bağlı olduğunu ifade etti.

Kurtuluş, “Özellikle 1 Haziran’dan itibaren turistlerin ülkemize gelmemesinden dolayı  turistik dükkanlar açılmaktan imtina etti. Bunlar genelde deri işiyle uğraşan ve turistik eşya satan esnafımız.” dedi.

Kurtuluş, kuyumcu ve halıcı esnafın genelde çalıştığını da belirterek iç turizmde düğünlerin yapılmamasından dolayı bir takım sıkıntıların yaşandığını da ifade etti.

“EKONOMİK KAYIPLARIN DÜZELECEĞİNİ UMUT EDİYORUM”

Kapalıçarşı'nın 559 yıllık tarihinde bu tür dönemler kısa kısa olur diyen Kurtuluş, esnafın önümüzdeki yıl özellikle aşı ile birlikte ekonomik kayıpların düzeleceğini düşündüğünü söyledi.

Her ay iki kere kamunun da dahil olduğu yönetim kurulu toplantıları gerçekleştirdiklerini ifade eden Kurtuluş, pandemi sürecinin başladığı Mart ayı itibariyle 4 aylık bir aidat erteleme kararını aldıklarını da sözlerine ekledi.