Eve İş Götürme programına konuşan Osram Satış Müdürü Can Sürücü, pandemi sürecinin otomotiv ve otomotiv yedek parça sanayine etkileri üzerine Endüstri Radyo’da değerlendirmede bulundu.

MOBİLİZASYONUN ÖNEMİ ARTTI

Pandemi sürecinin başladığı ilk dönemlerde sektörlerde yaşanan kapanmanın istekli bir şekilde olduğunu ve sonrasında oluşan talebi karşılamada Türkiye gibi ülkelerde zorlukların yaşandığını söyleyen Sürücü, ikinci el fiyatlarının da arttığını ve günümüzde talebin artık karşılandığını belirtti.

Sürücü, “Özellikle insanların pandemi sürecindeki kararlarında mobilizasyon önem kazandı. Sadece otomobillerde değil, elektrikli scooter, bisiklet, elektrikli bisiklet gibi mobilizasyona yardımcı olacak her türlü araç değer kazandı. Otomobil tarafında ise mayıs ayından sonra başlayan üretimler sonucunda çok pozitif bir şekilde Türkiye'de satışları kapattık. Bir önceki yıla göre sektörde yüzde 57.6’lık bir artış oldu. O yüzden özellikle son çeyrekte pozitif büyüme yaşandı diyebiliriz.” ifadelerini kullandı.

OTOMOTİV YEDEK PARÇA SEKTÖRÜ BÜYÜME KAYDETTİ

Vergi dilimleri aynı kaldı ancak kurun ve araç fiyatlarının artışından dolayı neredeyse tüm araçların yüksek ÖTV dilimiyle değerlendirilmeye başladı diyen Sürücü, bunun da araç toplam tutarını artırdığını ve yüksek seviyelere çıktığını belirtti.

Sürücü, “Aslında kapanmaya kadar özellikle yeni araç satışları gayet iyi gidiyordu. Bunun yanı sıra ikinci el araç satışlarında çok büyük bir artış kaydedildi. İnsanlar mobilizasyonun önlemini anladığı için daha çok kendi arabası olması için satın almalara başladı. Bu da tabii ki otomotiv sektöründe şöyle bir pozitif katkı sağladı; özelde, yedek parça tarafında her alınan arabadan sonra bir yedek parça ihtiyacı doğdu. Satın alan kişiler kendilerine uygun şekilde arabayı dekorasyonlu yapmaya çalıştılar ya da yine de güvenmeyip kendileri bir bakım yaptırmak istediler. Bu nedenle neredeyse tüm otomotiv yedek parçaları büyüme kaydetti. “ dedi.

Sürücü, çift hanelere ulaşan bu büyümenin yıl sonuna kadar devam etmesini beklediklerini de belirtti.

Programı buradan dinleyebilirsiniz.