Reel Piyasalar programında Çetin Ünsalan’ın sorularını yanıtlayan Hile Denetimi Uzmanı ve Mali Müşavir Fikriye Aslan, pandemi sürecinde suistimaller ve son çek düzenlemeleri üzerine Endüstri Radyo’da değerlendirmede bulundu.

SUİSTİMAL ORANLARINDA CİDDİ BİR ARTIŞ SÖZ KONUSU

ABD’nin Teksas Eyaletinde 1988 yılında kurulan ve özellikle hile ve suistimallere yönelik işletmelerin alması gereken tedbirler için yol gösterici faaliyetlerde bulunan Uluslararası Suistimal İnceleme Uzmanları Derneği’nin Kovid-19 dönemine ilişkin yayınladığı rapora göre, hile ve suistimallerin geçen yıla kıyasla yüzde 79 oranında arttığı belirtilirken, bu artışın 2021 yılı sonunda yüzde 90 seviyelerine çıkması öngörülüyor. 

Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Aslan, “Bu çarpıcı rakamlara şaşırmadık çünkü önceki yıllarda yaptığımız saha denetimlerimiz de gördüğümüz bir takım şeyler var. Biz 2012 yılında kurulmuş bir şirketiz ve o zamandan beri inceleme ve denetleme işlemleri yapıyoruz. Yaklaşık son 2 yıldır, pandeminin başından beri yaptığımız son denetimde de gördük ki vakalar çok farklı boyutlara ulaştı. Bunun da birçok nedeni var. Kontrol mekanizmaları net çalışmıyor. Pandemi döneminin verdiği çalışma tarzı suistimali yapmaya ok açık alan bıraktı. Bunlarda istatistiklerle kanıtlandı. Bu böyle giderse 2021 yılı sonuna doğru yüzde 90’ları geçecek.” dedi.

Pandemi sürecinin birçok alanda zorlayıcı olduğunu ve katma değerli işler üretmek için kişilerin, şirketlerin çabaladığını vurgulayan Aslan, suaistimalcilerin de bu dönemde boş durmadığını ifade etti.

EN ÇOK YAPILDIĞI YER PARANIN GEÇTİĞİ NOKTALAR

Suistimalin hata ile karıştırıldığını söyleyen Aslan, bir suistimalin ana konusunun, kişinin kendi adına, kendine çıkar sağlamak amaçlı şirketin varlıklarını kötüye kullanılması olduğunu belirtti.

Aslan, “Eğer ortada kişinin yaptığından kendine bir kazancı varsa bunun adı suistimaldir. Yaptığı eylem, kendisine para kazandırıyor, hak etmediği mevkilere getiriyorsa bu da suistimaldir. “ dedi.

Suistimalin en çok yapıldığı yerlerin paranın geçtiği noktalar olduğunu vurgulayan Aslan, üst yönetimlerde bununla daha fazla karşılaşıldığını ve bunun yanı sıra muhasebe, satış kanallarında da görüldüğünü belirtti.

Aslan ayrıca, pazarlama, insan kaynakları ve depo gibi alanlara kadar suistimalin indiğini belirterek uzun süre tedbir alınmadığı takdirde şirket çalışanlarının bu suistimalden kendilerinin de yararlanmak istediğini kaydetti.

Aslan, “Raporlarda da bir işletmenin varlıklarının yüzde 5’ini suistimal nedeniyle kaybettiği görülüyor. Sektörlere baktığımız zaman, bankacılık ve finans, devlet ve kamu yönetimi, profesyonel hizmetler, eğitim, sigortacılık sektörü, sağlık hizmetleri, perakende, yiyecek içecek hizmetleri, telekomünikasyon ve eğlence sektörleriyle devam ediyor. Ancak en büyük kayıp madencilik sektöründe oluyor. “ dedi.

Programı buradan dinleyebilirsiniz.