Eve İş Götürme programına konuk olan VIA Consulting Kurucusu, Stratejik Yönetim Danışmanı Dr. Kamil Bayar, stratejik yönetim üzerine Endüstri Radyo’da değerlendirmede bulundu.

BİLGİ TEKNOLOJİLERİ İLE ÖNEM KAZANDI

Stratejik yönetimin özellikle bilgi teknolojileri ile birlikte 2000’li yıllardan sonra önem kazandığını belirten Bayar, işletmelerin bugün geleceğini planlarken hangi kararları neye göre alacakları konusunda bir yönetim biçimi olarak kullanmaya başladıklarını kaydetti.

Bayar, “Özellikle gelişmiş toplumlar bunu 50 yıldır kullanıyor. Biz ise son 10 yıldır uygulamaya başladık. Strateji denilen şey yeni bir yaklaşım değil, binlerce yıldır var. İş dünyasının gündemine bugün çok daha fazla oturdu.” dedi.

GÜNDEMDE OLAN KONU İŞLETME STRATEJİLERİ

Türkiye’de iş dünyası olarak yetenek, marka, strateji gibi kavramların içini yeterince dolduramıyoruz diyen Bayar, “Bizim gündemimizde olan konu işletme stratejileri. Devletlerin de stratejileri var. Doğal olarak işletmelerinde bu çerçevede stratejileri var. Bunu kavrayabilenler nimetlerinden istifade edebiliyorlar ama kavrayamayanların zaman içerisinde anlamaları için biz de çalışmalar yapıyoruz.” ifadelerini kullandı.

KÜÇÜK İŞLETMELER HENÜZ EĞİTİM AŞAMASINDA

İşletmeler açısından bakıldığında hedef yükseltmek isteyen ve global pazarda büyümek isteyen firmaların stratejik yönetimi kullanmaları gerektiğini söyleyen Bayar, diğer açıdan bakıldığında ise özellikle kamunun 2003 yılından beri bunu kanun olarak kullanmak zorunda olduğunu vurguladı.

Bayar, “2003 yılında 5018 nolu kanun ile kamu bütçesinin daha efektif ve etkin yönetilmesi için düzenlemeye gitti. Şirketler eğer bir bütçe istiyorsa önce strateji hedeflerinin ve planlarının olması gerekiyor. Bugün Türkiye’deki bütün kamu kuruluşlarının stratejik planı yapıldı. Doğal olarak bir yönetim biçimi olarak yapıyorlar. Özellikle iş dünyasında büyük firmalar bunu aktif bir şekilde kullanıyorlar. Ancak küçük ölçekli firmalar daha eğitim ve farkındalık aşamasında yer alıyor.” açıklamasında bulundu.

STRATEJİK YÖNETİM ŞİRKET ÖMRÜNÜ UZATIYOR

Stratejik yönetim yaklaşımda iki kavram olduğunu söyleyen Bayar, bunu stratejinin planlanması ve stratejilerin uygulanması olarak açıklıyor. İkinci durumda liderliğe ihtiyaç olduğunu söyleyen Bayar, “Stratejik liderlik olması gerekiyor ki bu stratejik planlar hayata geçebilsin ve daha sonra yeniden stratejiler belirlensin. Stratejik planlama ile stratejik yönetim kavramlarını bu şekilde ayırmamız gerekiyor.” dedi.

Bayar, bugün Türkiye’de kurulan işletmelerin yüzde 80’inin 10 yıl içerisinde yok olup gittiğini vurgulayarak kalan yüzde 20’lik kısmın ise 33-36 yıl arasında yaşayıp yok olduğunu aktardı.

Bayar, stratejik yönetim ile birlikte işletmelerin ömrünün uzadığını sözlerine ekledi.