Eve İş Götürme programında Can Karadut’un sorularını yanıtlayan DD Değişim Dinamikleri Genel Müdürü ve Kurumsal Gelişim Proje Danışmanı Ahmet Nedim Erdemir, stratejik yönetim yaklaşımı üzerine Endüstri Radyo’da bilgiler verdi.

Covid-19 salgını gibi direkt olarak etki eden unsurlar şirketlerin stratejik çalışmaları ele alış biçimlerini değiştirdi diyen Erdemir, şirketlerin daha önce 3-5 yıllık faaliyet planlarını aksiyon planları olarak yönetmeye gayret ettiklerini ancak bu dönemde özellikle dijitalin gelişimi ile birlikte uzun planlı stratejileri ortadan kaldırdığını söyledi.

Erdemir, şirketlerin uzun vadeli yaklaşımla kısa vadeli yaklaşımı birleştirme kabiliyetlerini bir arada yürütme planlarının öne çıktığını belirterek  stratejik yönetim anlamında esnekliğe sahip, günü, anı, gelecekteki uzun vadeli stratejileri ve günümüz koşullarını etkin bir şekilde yönetebilen ve hızlı bir şekilde adapte olabilen şirketlerin süreci daha iyi bir şekilde atlattığını ifade etti. Ancak kurallarına ve geleneklerine sıkı bir şekilde bağlı olan ve değişime direnç gösteren firmaların bu süreçte ciddi anlamda darbe aldığını da ekledi.

STRATEJİK YÖNETİM YAKLAŞIMINDA 3 UNSUR VAR

Stratejik yönetim yaklaşımında neler yapılması gerektiği üzerine de bilgiler veren Erdemir, bu yaklaşımda 3 temel unsur olduğunu açıkladı. 

Erdemir, “Bu yaklaşımdaki unsurlar; rekabet, gelecekte yaşama gerekliliği ve çevre. Bu koşulları ele alarak ve analiz ederek işletmeler stratejilerini belirlemeye gayret etmeliler. Çevresel koşullarda covid-19 gibi salgınlar işletmelerde stratejik yönetim konusunda birçok anlayışı değiştirdi. Kriz yönetimi anlamında masalar oluşturulması gerekliliği oluştu ayrıca işletmelerin daha hızlı karar alması gerektiği konusunda bir farkındalık hakim. Her an her şekilde değişen bir yaklaşımla ve  çevresel stratejik etki ile karşı karşıya kaldığı için şirketler standart, rutin yaklaşımdan çıkıp hızlı bir şekilde karar verme aksiyonunu oluşturdu.” dedi.