Endüstri Radyo’ya konuşan Psikolog, İlişki Terapisti İlker Öz, yeni dünya düzeni ile birlikte uzaktan yapılan çalışma hayatını değerlendirdi.

Mart ayı itibariyle başlayan salgın döneminin insanların hayatında iki önemli değişiklik yaptığını söyleyen Öz, bu değişimleri evden çalışma ve uzaktan eğitim olarak açıklıyor. 

YENİ DÜZENİ ETKİN KULLANANLAR VERİMLİLİĞİ ARTIRIYOR

Evden çalışma modelinin özellikle Avrupa’da yaygın kullanılan bir yöntem olduğunu ve verimliliğinin yüksek olduğunu belirten Öz, covid-19 salgını nedeniyle bu modelin zorunlu olmasının çalışanlarda verimliliğin düşmesine sebebiyet verdiğini belirtti.

Öz, “Şu bir gerçek, koronavirüsü sonrası hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Tüm dünya olarak artık bunu biliyoruz. Düşüncelerimiz, çalışma şeklimiz, eğitimlerimiz hepsi değişecek. Krizler var olan eğitimleri güçlendirir ve bazı değişimlerinde hızla hayatımıza katılmasına imkan sağlar. Geride bıraktığımız bu süreçte aslında hayatımızdaki yıldırım hızında olan değişimler bizi şu anda bulunduğumuz noktaya getirdi.” dedi.

Bu yeni modelleri etkin bir şekilde kullanan kişilerin veriminin yüksek olduğunu ancak adapte olmakta zorlananların ise sıkıntılar yaşadığını belirten Öz,  kişilerin içsel dünyasına dönerek olumsuz durumlarla karşı karşıya kaldıklarını söyledi.

EVDEN ÇALIŞAN SAYISI ARTIYOR

Türk toplumu olarak çalışma şeklini belirli saatler arasında genelde masa başında çalışılan işler modeli olarak kabul ettiğimizi belirten Öz, monotonlaşmış çalışma hayatından bir anda evden çalışma modeline geçmenin insanların zihninde kargaşaya neden olduğunu söyledi.

Öz, “Yapılan uluslararası araştırmalara göre, Amerika’da ve Birleşik Krallık’ta çalışma hayatının %38’i  2016 yılında evden çalışmayı oluştururken bu oran 2021 yılında %45 seviyelerine çıkmış durumda. Bunun önümüzdeki 10 yılda %75’lere çıkması bekleniyor.” dedi.

SİSTEMSEL DEĞİŞİKLİK GEREKİYOR

Sistemsel değişiklikler yapılarak verimliliği artırabilmenin mümkün olduğunu söyleyen Öz, insanların asıl sıkıntısının sosyal yaşantıdan uzak kalması olduğunu belirtti. Öz, “Evden çalışma modeli çalışanlar için daha fazla disiplin gerektiriyor. İşveren açısından da kontrol mekanizmasının çok sağlam kurulması gereken bir model. Biz toplum olarak sıkıntıya fazla gelemiyoruz.” ifadesini kullandı.

Öz, sistemsel olarak değişiklik yapılmasının verimliliği artırmada etkili olacağını da sözlerine ekledi.