Altuğ Karataş ile Enerji Verimliliği programına konuk olan Yapı Biyoloğu, Ekolojik Yapı Uzmanı, Yapı Biyolojisi Enstitüsü Kurucusu ve Direktörü And Akman verimliliğin ekoloji tarafı üzerine ST Endüstri Radyoda bilgiler verdi.
 
Yapı biyolojisi ve ekolojisi üzerine açıklamalarda bulunan And Akman, yapı biyolojisini, yapının insan sağlığı ile olan ilişkileri ile açıklarken; ekolojiyi ise yapının çevresi ile olan ilişkileri olarak tanımlıyor. 

BÜTÜNCÜL BİR YAKLAŞIM VAR

Yapıların birbirlerini tamamlamak zorunda olduklarını belirten Akman, sadece yapı biyolojisine odaklanmanın gezegene, çevreye sırtını dönmek olduğunu ve sadece ekoloji kısmına odaklanmanın ise kişinin kendisine sırtını dönmek anlamına geldiğini ve bütüncül bir yaklaşımın olduğunu kaydetti.

5 AYRI GRUPTA TOPLANIYOR

Yapı biyolojisi ve ekolojisinin Alman Yapı Enstitüsü tarafından belirlenmiş 25 tane temel ilkesi var diyen Akman, ilkelerin ise sağlıklı iç mekan iklimi, yapı malzemeleri ile ve iç mekan donatıları,  mekan kurgusu ve mimarlık, çevre - enerji ve eko sosyal yaşam alanları gibi 5 ayrı grupta toplandığını belirtti.

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ÖNEMLİ

Yapı biyolojisi ve ekolojisinde aslında bir sosyal sürdürülebilirlik kavramında bahsetmek zorundayız diyen Akman,”Bu sosyal sürdürülebilirliğin mevcut olduğu coğrafyalarda, toplumlarda ancak iyi yaşam halinin oluşabileceğini ve huzurlu bir yaşamın, dinginliğin mevcut olabildiğini görüyoruz. Sürdürülebilirlik bu bakımdan elzem bir kavram.” dedi.

AZ ENERJİ TÜKETEREK YAŞAM ALANI OLUŞTURULMALI

İyi yaşam halinin planlamasının o kadar da zor olmadığını söyleyen Akman, “Çözülmesi gereken geniş kapsamlı sorunlar var. Fakat görüyorum ki kır ölçeğine yaklaştıkça yani nüfus yoğunluğu ve nüfus kalabalıklığı azaldıkça bu koşulları yaratma şansımız artıyor.” dedi.

Sadece Türkiye’de değil dünyanın birçok yerinde aynı sorunun olduğunu belirten Akman, ne kadar az enerji tüketerek bu yaşam alanlarını oluşturabilirsek gezegenimizi o kadar korumuş oluruz.” ifadelerini kullandı.