Hakan Ömer Gider’in hazırlayıp sunduğu Etekteki Taşlar programının bu bölümünde Endüstri Mühendisi, Ortak Akıl Yönetim Danışmanlık İş Süreçleri Proses Danışmanı ve Kariyer Ortağım Genel Müdürü Şems Hakan Sönmez konuk oldu. Sönmez, KOBİ’lerin pandemi süreçlerini  ST Endüstri Radyoda değerlendirdi.

“GÜNÜBİRLİK YAŞAM TARZINDAN UZAKLAŞMAK GEREKİYOR”

İşletmelerin, stratejik bir planlarının olmadığını ve kurucu kim ise onun yönetim şeklinin günümüzde de devam ettiğini söyleyen Hakan Sönmez, bir plan üzerinden gidilmediği için en ufak bir ekonomik krizde veya durgunlukta sendelemeye, personel çıkarmaya ve üretim süreçlerini biraz daha aşağı çekmeye çalıştıklarını belirtti. Sönmez, KOBİ’lerin hedef, yönetim, odaklanma gibi eğitimleri alıp günübirlik  yaşam tarzından uzaklaşmaları gerektiğine de vurgu yaptı.

Türkiye ekonomisinin %90’ının KOBİ’lerden oluştuğunu ifade eden Sönmez, satış odaklı yönetim tarzı sürdürmelerinden dolayı problem yaşadıklarını da sözlerine ekledi. 

“İŞLETMELER YÖNETİMSEL HATADAN KAÇINMALI”

KOSGEB'in belirli dönemlerde KOBİ’lere destek verdiğini belirten Sönmez, “KOSGEB’in aynı zamanda personel desteği  de var. KOBİ’ler aldıkları parayı işletmesi için değil de başka yerlere harcıyor. Böyle olunca da ilerleyen süreçlerde hedefe ulaşma konusunda sıkıntılar yaşanıyor. Bu sebeple işletmelerin danışmanlık hizmeti almasında fayda var. Danışmanlık hizmetlerinde amaç işletmenizi hedeflediğiniz noktaya götürmek.  Önemli olan işletmelerin yönetimsel hatalardan kaçınmaları.” dedi. 

“DEVLET PANDEMİ SÜRECİNDE HER ŞEYİN FAZLASINI VERDİ”

Pandemi sürecinde devletin KOBİ’ler için yaptığı yardımı da değerlendiren Sönmez, KOBİ’lere her dönem destek verildiğini ve devletin KOBİ’leri sahipsiz bırakmadığını vurguladı. Sönmez,” Devlet maddi olarak her zaman KOBİ’lerin yanında olmuştur. Gerekirse personel ve marka desteği de vermiştir. KOBİ’ler her süreçte devletten adım beklediği için kendi yönetimsel alışkanlıklarını bir türlü aşamadılar. Pandemi sürecinde devlet her şeyin fazlasını verdi ve vermeyede devam ediyor. “ dedi.

KOBİ’lerin de devlet olmadan bir şeyler başarmaları gerektiğine vurgu yapan Sönmez, pandemi sürecinin bunları düşünmek ve planlamak için iyi fırsat olduğunu da sözlerine ekledi.