Hakan Ömer Gider’in hazırlayıp sunduğu Etekteki Taşlar programına katılan Hedef Tutulması Danışmanlık ve Koçluk Kurucusu, Profesyonel Kurum ve Yönetici Koçu ve B Planı Hazırlayıcısı Uğur Durak  yeni yıl B planları üzerine ST Endüstri Radyoda değerlendirmede bulundu.

A PLANI; BİZE VERİLEN HAYAT

A planını kişinin kendi dışında, onun için çizilmiş çerçevelerden, kurallardan oluşan ve toplumun o güne kadar biriktirdiği değer yargılarıyla kişinin önüne getirilen sabit kurallar olarak açıklayan Durak, “Bize verilen, yaşadığımız hayat inançsızlık duygularıyla dolu. Yani biz daha harekete geçmeden bize sunulan toplum standartları a planı oluyor.” dedi.

B PLANI; BENİM PLANIM

B planında ise önemli olanın kişinin kendini oluşturması olduğunu dile getiren Durak, B planını ‘benim planım’ olarak tanımlıyor. Bu hayatı nasıl yaşayacaksın,  kendi kararlarını alabiliyor musun, bu hayatta istediğin şekilde yaşayabiliyor musun, dışarıdan gelen tepkileri veya eleştirileri belli bir süzgeçten geçirebiliyor musun sorularının B planında egemen olduğunu ifade eden Durak, “Pandemi süreci bize şunu gösterdi; insanoğlunun yaşantısı tek kullanımlık, doğumla ölüm.” dedi.

Durak, “Kısacık bize sunulan şeye biz ‘hayat’ diyoruz. Bu hayatı başkaları tarafından sana yüklenen planlarında mı yaşamak istersin yoksa kendine ait, ‘benim’ diyebileceğin planlar üzerinden mi götürmek istersin. İşte bu çalışma tamamen B planını içeriyor.” ifadelerini kullandı.

“TÜMDENGELİM MANTIĞI İLE YAKLAŞILMALI”

Kültürel anlamda bakıldığında dünya mükemmel bir mozaik ve tümdengelim mantığıyla yaklaştığınızda parçaların doğru olması gerekiyor diyen Durak, bu yaklaşımın doğru kabul edildiğinde bütüne boyun eğmiş olunacağını ve herkesin kendi içinde bağımsız olduğunu belirtti.

Durak, “A planının yanında B planı noktasını oluştururken bizler aslında eksik taraflarımızı tamamlıyoruz. Eksik taraflarımızı veya doğruya giden yolda istediğimiz kişiyi oluştururken bazı şeylerden de vazgeçiyoruz. Bu noktada bir mozaik gibi olmalıyız.” dedi.

“O AN VERİLEN KARARLAR GELECEĞİ ETKİLEYECEK”

Bu hayata kök salmış ve bu hayatta büyüyen insanlarız diyen Durak, “Önemli olan şu; değişimi, yönetimi ve bu değişimde bize sunulan hayatı nerede yaşayacağız bu soruya cevap bulmak.” dedi.

Durak, özellikle koçluk tarafında geçmişin değil o anın önemli olduğunu ifade ederek, verilen kararların geleceği ortaya çıkararak A, B ve C alanlarından doğruya ulaşılacaksa hepsinden biraz alınması gerektiğini sözlerine ekledi.