Form, 55 yıllık geçmişi ile iklimlendirme sektörünün önde gelen firmalarının arasında yer alıyor. Yerli üretimler, ar-ge çalışmaları ve yeni ortakları ile birlikte ürün gamını genişleten firma, ürün ve hizmetlerinde ise enerji verimliliği, çevrecilik ve yüksek teknolojiye yer veriyor. 

Altuğ Karataş ile Enerji Verimliliği programına konuk olan Form Endüstri Ürünleri Anadolu Bölge Satış Koordinatörü Orhan Bağran, iklimlendirme sektöründeki faaliyetleri üzerine Endüstri Radyo’da bilgiler verdi.

Bağran, Form Şirketler Grubu çatısı altında Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri ve Form Mitsubishi Klima Sistemleri Grup şirketleri ile otelden AVM'ye, konuttan iş merkezine kadar geniş bir skalada tüm yapılan iklimlendirme, duman tahliye, güneş ışığı, gün ışığı ve aydınlatma gibi ihtiyaçları karşıladıklarını belirtti.

Bağran, iklimlendirme sektöründe 55 yıllık bir deneyime sahip olduklarının da altını çizdi.

SİSTEM SEÇİMİ ENERJİ VERİMLİLİĞİNİ ETKİLİYOR

Enerji verimliliği için yapılması gerekenler üzerine bilgiler de veren Bağran, şunları söyledi:

“Türkiye'de yatırımları kamu ve özel olarak ikiye ayırdığımızda kamu yatırımlarının daha fazla olduğunu görmekteyiz. Türkiye'de kamuda ve özelde yapılan en büyük problem sistem seçimi konusunda yapılan hatalardır. Sistem seçimi, enerji verimliliğini çok etkilediği için oldukça önemli. Doğru etüt ve analizler ile yapılardaki ısıtma ve soğutma ihtiyaçları, atık enerji aktarılabilir mi, açık hacimli yapılar mı? gibi sorulara cevap vermek gerekiyor.” dedi.

SOĞUTMA İHTİYACI OLAN FABRİKALAR MEVCUT

Endüstriyel tesislerde, proseste 12 ay 7/24 soğutma ihtiyacı olan fabrikalar görmekteyiz diyen Bağran, “Bu fabrikalarda kışın veya geçiş mevsimlerinde, özellikle Ankara, Konya, Kayseri, Gaziantep ve Bursa gibi illeri katabiliriz, dış hava sıcaklığına bağlı olarak, kompresör çalıştırmadan dış havayla içeriği tutabilmeyi sağlayabiliriz. Bunu da çok rahat bir şekilde dış ortam havasını kullanarak yapabiliriz.” dedi.

Bağran, “Mevsim geçişlerinde soğutma çevrim sıcaklığımızın daha altında bir dış ortam sıcaklığı olan herkesin ya mevcut sistemlerine free click uygulamasını düşünmesi lazım ya da sistem modernizasyonu yaparak, bu konunun uzmanları ile görüşerek free coolingli yeni bir sistemle daha yüksek verimli sistemler kullanması gerekiyor. Örneğin, bu tasarrufla -3 derece sıcaklıktan 70 kilovattan 20 kilovata düşüş yaşadığımız çalışmalarımız oldu.” dedi.

Programı buradan dinleyebilirsiniz.