Endüstri Radyo’da Reel Piyasalar programına konuk olan Tech Data Türkiye Pazarlama ve Yeni Nesil Teknolojiler İş Geliştirme Müdürü Kaan Bayram, covid-19 salgınının teknolojik gelişmelere etkileri üzerine değerlendirmede bulundu. Üretim sektöründe bir takım süreçlerin otomatize edilmesi yeni bir yaklaşım değil diyen Bayram, şu anda ihtiyaçların o noktanın çok ötesinde olduğunu belirtti.

GELENEKSEL METOTLARIN KULLANILMASI

Salgın sürecinde birçok sektörün evden çalışma modeline geçmesi ile birlikte teknoloji kullanılarak işlerin uzaktan nasıl yürütülebileceği konusunda faaliyetlerin yapıldığını söyleyen Bayram, bunun yanı sıra toplanan verilerin daha efektif sonuçlar için işlenmesi gereksiniminin ortaya çıktığını vurguladı. Bayram, “Şirketlerin artık birtakım öngörüleri erken yapmadan, iş sonuçlarından çıkan dataları incelemeden geleneksel metotlarla gitmesi mümkün değil. Bu önceden yapılmasa da olur yapılmasa da derken hayatın bir parçası haline geldi.” dedi.

BU ARTIK BİR İHTİYAÇ 

Şirketlerin IT/OT sistemlere geçiş yapmaları ihtiyacı duyduklarını belirten Bayram, bu konuda uzmanlaşmış kişiler ile şirketler için çözümler geliştirdiklerini söyledi. Buradaki topolojinin iş ihtiyacını karşılayıp karşılamadığını deneyimleme çalışmaları yaptıktan sonra canlı ortamlarında devreye aldıklarını da ifade ederek iş süreçlerine dahil ettiklerini ekledi.

Bayram, “Örnek vermek gerekirse, depolardaki mal kabul işlemlerini düşünelim. Kutular tek tek el terminalleri ile okunur. Bu el terminalleri ile okunan mal girişleri envantere kaydedilir. Diyelim ki 11 dakikada yapılan bu süreç şu anda bahsettiğimiz ürünler ile 3 dakikada yapılıyor. Çünkü bir eldivene adapte edilmiş sensörler ürünlerin üzerindeki barkodları okutup bu işi yapabiliyor.” dedi.

DATA MERKEZLERİ ÖNEMLİ

IOT pazarının yeni gelişmekte olan pazar olduğunu belirten Bayram, uzmanlıkların Türkiye’de 7-8 yıldır gelişmekte olduğunu söyledi. Bayram, “Deneyimleme çok kritik çünkü birçok noktada birbiri ile uyumlu çalışması gereken cihazların tamamının haberleşmesinden söz ediyoruz.” dedi.
Bayram, bu konuda data merkezlerinin önemli olduğunu sözlerine ekledi.