Dr. Cüneyt Dirican’ın hazırlayıp sunduğu KOBİ’lerin Koçu, Finans Doktoru programında İstanbul Ticaret Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Ayben Koy konuk oldu. Koy, finans üzerine Endüstri Radyoda değerlendirmede bulundu.

Borsa İstanbul'un altında hem vadeli hem de opsiyon sözleşmeleri görülüyor diyen Koy, Ege pamuk, Anadolu Kırmızı Buğday gibi tahıllara yönelik sözleşmelerde bulunduğunu belirtti.

AMAÇ FİNANSAL YATIRIM

Borsa İstanbul’un en yüksek teknolojiyi kullanabildiğini ve yeni ürünler ortaya çıkarabileceğini belirten Koy, hem yatırımcıların hem de işletmelerin sahip olduğu riskleri bu sözleşmelerle ortadan kaldırabileceğini veya yönetebileceğini bilmediklerini ifade etti.

Koy, “Döviz ve endeks sözleşmelerine yönelik ilgi var fakat asıl emtialar ile ilgili yapılan sözleşmelere ilgi yok. Özellikle Amerikan doları üzerine vadeli işlemlerde pozisyon alanların önemli bir kısmı finansal yatırım amaçlı bulunuyor.” dedi.

HENÜZ KÜLTÜR OTURMUŞ DEĞİL

Koy, finansın içerisinde olan kişilerin arzularının, işletmelerin risklerini yönetmek üzere bu sözleşmelerden hem tezgah üstü piyasadan hem de  borsadaki enstrümanlardan faydalanabilmeleri olduğunun altını çizdi.

Koy, “Bizde yönetmekle alakalı bir kültür henüz oturmuş değil. Şu an pandemi dönemindeyiz ama bunun dışındaki dönemlerde Anadolu'daki işletmelerle de bir araya gelerek çeşitlikler yapılıyor bu enstrümanların tanıtılması üzerine fakat yeterli ilgi düzeyi yok.” dedi.

Yeni teknolojileri kullanarak ürünler çıkarmanın tek başına yeterli olmadığını belirten Koy, şirketlerin bu durumlara ilgi göstermesinin de gerekli olduğunu vurguladı.

PROFESYONELLERE GÜVENMELİ

Koy, “Şirket sahiplerinin yanlarında çalışan profesyonellere güvenmesi gerekiyor. Öncelikle teknik bilgilere sahip ve finansla ilgili bilgileri kuvvetli kişilerle çalışmalı ya da dışarıdan danışman hizmeti alınmalı.” dedi.