Kozan Demircan’la Dijital Gelecek programına konuşan GelecektekiSen Kurucusu İnci Abay Cansabuncu, firmaların dijital dönüşüme nereden başlaması gerektiği üzerine ST Endüstri Radyoda değerlendirmelerde bulundu. 

Toplanan verilerin işleri değiştiren dünyasıyla karar mekanizmaları da çok değişmiş durumda diyen Cansabuncu, dijital dönüşümün uzun süreli bir süreç olduğunu ve sadece sosyal medya veya mobil uygulamalar ile dijitale geçmenin bu dönüşümün eksik yapıldığı ve kültüre odaklanılmadığı anlamına geldiğini belirtti.

TEKNOLOJİK DÖNÜŞÜME ADAPTE OLUNMALI

Birçok gelecek bilimci olarak nitelenen yada teknolojik trendleri çok iyi anladığını düşünen kurumsal firmaların işin doğasını sadece teknoloji zannettikleri için yapılanmayı bunun üzerine kurmaya çalıştıklarını ifade eden Cansabuncu, bugün gelinen noktada bu teknolojik dönüşümü nasıl içeriye adapte edecekleri konusunda bir bilinmezlerinin olduğunu kaydetti.

YENİ İŞ MODELİ BELİRLENMELİ

Firmaların klasik ürün ve servis anlayışına bambaşka bir perspektiften bakıyor olması lazım diyen Cansabuncu, “Şirketler budan 20-30 yıl önceki çalışma şekli ile piyasaya bu sene yeni hangi ürünü çıkaralım diye düşünüp iş yaptıkları ancak karşılığını alamadıkları bir dünya içerisindeler. O yüzden gelecekte de bugünkü iş modeli üzerinden klasik bir banka para kazanamıyor olacak. İş modelini dönüştürmesi, temelde yarattığı yeni değeri belirliyor olması lazım ve  bu yeni değerden nasıl para kazanabileceğini de planlıyor olması lazım.” dedi.

Cansabuncu, bugün bir ürüne ulaşmaktan ziyade onun bilgisine ulaşmanın daha çok tercih edildiğini belirterek teknolojinin burada devreye girdiğini ifade etti.

DİJİTAL LİDERLER GEREKECEK

Dijital liderliğe insanların nasıl hazırlanması gerektiği konusunda değerlendirme yapan Cansabuncu, sistemi tasarlayan bir virtüöz olarak konumlanmaları gerektiğinin altını çizdi.

Cansabuncu,” Kişiler öğreten, yöneten değil; ilham olan liderler olmalı. Bu sistemin gelecek 10-15 yılda yeni getirilerine, yeni başarısızlıklarına, kültürüne önce adapte olmalı daha sonra yeteneği yüksek olan ve bu kasıyla çalışanlarına ilham olan bir lider olmalı.” dedi.

Dijital liderlerin temel yeteneklerinin geleneksel liderlik kavramında farklı olmadığını ifade eden Cansabuncu, liderlerin gözlemlediklerinin ve bir işin başarısını ölçtükleri değerlerin farklı olması gerektiğini de sözlerine ekledi.