Eve İş Götürme programında Can Karadut’un sorularını yanıtlayan Sanlab CEO’su Evren Emre, simülasyonların sağladığı avantajlar üzerine Endüstri Radyo’da bilgiler verdi.

SINIF İLE SANAYİ ARASINDAKİ FARKI KAPATIYOR

Koronavirüs salgını sürecinde sektörü değerlendirerek söze başlayan Emre, mesafelerin artması ile beraber bu tür teknolojilere olan talebin arttığını belirtti. Emre, “Biz simülatörler sınıfla sanayi arasındaki farkı kapatıyorduk. Şu an sınıfın arasındaki fark açıldı, sınıflarda, sanayide insanlar artık olamıyorlar. Bu önlemlerle beraber stajyer bile almamaya başladı çünkü herkes korunaklı kalmak istiyor.” dedi. Emre, bu durumda simülatörlerle çeşitli eğitimler vererek yüksek sadakati sunduklarını vurguladı.

Emre, “Böylece bir kaynakçı, bir kaynak atölyesine dahi gitmeden sanal gerçeklik ile kaynağı öğreniyor. Bunun yanında yine yükseköğretimde yapılan projeler var. Bu projelerle ilgili ülkemizde devletimizin organize ettiği, YÖK aracılığı ile yapılan çok kıymetli simülasyon sanal laboratuvar projeleri bulunuyor. Böylece üniversite öğrencileri laboratuvarlara gitmeden eğitimlerini devam ettirebiliyor.” ifadesini kullandı.

MÜHENDİSLİK İÇİN ÖNEMLİ

Simülatörün iki açıdan önemli olduğunu vurgulayan Emre, bunu şöyle açıklıyor; “Eğitimin desteklemesinin yanında mühendisliğinde çok önemli bir destekçisi. Kısa zamanda daha fazla ürün, daha iyi ürün yapmanızı sağlayan bir sistem, bir yaklaşım ve disiplin olarak bakabiliriz.” dedi.

2009 yılında yüksek sadakatli simülatörler üretmek amacıyla kurulan Sanlab üzerine de bilgiler veren Emre, yazılım, 3D modeller, iletişim sistemleri, gerçek zamanlı robotik sistemler gibi ürünler ürettiklerini kaydetti.

EĞİTİMİ EĞLENCELİ HALE GETİRİYOR

Simülatörlerin prototipleme ve test sürelerini kısalttığını ve maliyetleri ciddi oranda azalttığını belirten Emre,  eğitim tarafında ise sınıf ile sanayi arasındaki farkı kapattığını ve uygulamalı öğrenmeyi sağladığını belirtti.

Emre, öğrenme süresinin kısaldığını ve öğrenme sürecini oyunlaştırdığını belirtirken daha etkin bir öğrenme süreci yaratarak eğitmen maliyetlerinin azaldığını da sözlerine ekledi.