Gülşah Ekinci Beyaz’ın hazırlayıp sunduğu Sektör Analiz programında Buse Sigorta Genel Müdürü Serkan Akcan konuk oldu. Sigortacılığın temelinde güven yer alıyor diyen Akcan, insanların başına bir şey gelmeden sigorta yaptırmadıklarını söyledi. 

Akcan, “Sigorta insanlar tarafından çok fazla bilinmiyor. Sigortada önemli olan karşılıklı güven ilkesidir. Şu anda sektör istediğimiz noktada değil fakat daha iyi olacağını düşünüyoruz.” dedi. 

“SİGORTA GELİR İLE DOĞRU ORANTILI”

Tüm finansal kararlarda sigortanın yer aldığını ifade eden Akcan, ev veya araba alırken, hastalıklarla mücadele ederken veya bireysel emeklilik yaptırırken kısacası paranın olduğu her yerde sigortanın olduğunu sözlerine ekledi. 

Genelde gelişmiş ülkelerin, milli gelirlerinin %10’u kadarını kendi yatırımlarına ayırdıklarını belirten Akcan, Türkiye’nin bu tarz işlemlerde oldukça geride olduğunu kaydetti. Özellikle deprem gibi zorunlu sigortalar da bile oranların düşük olduğunu, insanların sigorta bilinci olsa bile gelirlerin yeterli olmadığı takdirde planlama yapamadıklarını da sözlerine ekledi. 

“ÖNCEDEN PLANLAMAK GEREKİYOR”

Akcan, “ Sigorta başınıza bir şey geldiğinde yaptırılacak bir durum değildir.  Hayatınızla ilgili tasarruf planlarınız, sağlıkla ilgili sıkıntılarınız olabilir; başınıza ciddi bir şey geldiği zaman alamıyorsunuz. Planlamak gerekiyor. Bunların hepsi bir havuz kontrolünde gidiyor. Havuz ne kadar gençse, havuza ne kadar kişi katılıyorsa; primler o kadar düşüyor, ne kadar azsa filmlerdeki risklerin hesaplanabilirliği de aynı oranda zorlaşıyor. “ ifadelerini kullandı.

Yeni neslin özellikle de yeni kurmaya başlayan kişilerin sigortacılık işlemlerine önem verdiğini belirten Akcan, sektörün bilinirliği arttıkça, üniversitelerde bölümler kuruldukça olumlu gelişmeler yaşanacağını da sözlerine ekledi.