Reel Piyasalar programında Çetin Ünsalan’ın sorularını yanıtlayan Smart Mole’s Genel Müdürü Ziraat Yüksek Mühendisi A. Ömer Yuluğ, tarım 5.0 üzerine Endüstri Radyo’da değerlendirmelerde bulundu.

Tarım dünyadaki bütün canlılar için önemli ancak biz tarımın sadece bazı teorik kısımlarını bile biliyorduk diyen Yuluğ, teknolojinin gelişmesi ile birlikte tarımın gizemli dünyasına dalma fırsatı elde edildiğini ve doğrularla yanlışların ortaya çıktığını belirtti.

Yuluğ, “Bununla birlikte artan nüfus, azalan ve kirlenen su kaynakları bizi birim alandan daha fazla miktarda üretimde verimli olmaya zorladı. Devlet Su İşleri’nin projeksiyonuna göre 2030’lu yıllara gelindiğinde kişi başına düşen kullanılabilir su miktarının 1100 metreküp civarlarına düşeceği öngörülüyor. Ancak bu hızla giderse bu öngörünün de çok üzerinde bir problemin ortaya çıkacağı aşikar. O da buradan kaynaklanıyor; tarımdaki aktörler maalesef gerekli olan tarımsal yayın ve haberleşme araçları veya teknolojinin içselleştirilemiyor. Dolayısıyla geç gelişiyoruz. Orada çok büyük bir direnç görüyoruz. “ dedi.

ALIŞKANLIKLARIN YIKILMASI GEREKİYOR

Kırsal alandaki kalkınma tekniklerini uygulamaya çalışan devlet ve özel kuruluşların çiftçi ayağında bir dirençle karşılaştıklarını söyleyen Yuluğ, “Bireysel olarak da yıkılması zor olan; alışkanlıklar. Gelişen dünyanın koşullarına uyum sağlamak çok önemli. Özellikle pandemi dönemi ile birlikte şunu konuşmaya başladık; Cumhurbaşkanlığı’nın da bir anketi oldu bu konu üzerine. Nasıl bir çalışma yapalım ki, kendi sınırlarımız içerisinde bu tarımsal üretim, gıda üretimi, sürdürülebilir tarım, onarıcı tarım gibi kavramların teknoloji ile birleştirilerek sürdürülebilir hale getirelim? Bu konuda üst düzeyde çalışmalar da yapılıyor.” açıklamasında bulundu.

Hedefimiz teknolojik üretimin yanı sıra bilinçli toplum oluşturmak diyen Yuluğ, kırsal alanda bilinçli toplum oluşmadığında ürünlerin ve bilgilerin tam anlamıyla doğru olmadığını ve bu kişiler üzerinden geçinen birçok farklı sektör olduğunu söyledi.

Yuluğ, “Çiftçi artık korka korka satın alma yapıyor. Bu nedenle de belki alışkanlıklarından vazgeçmek istemiyor. Sosyolojik bir araştırma yapmakta fayda var.” dedi.

SİBER İZLENME SİSTEMİNİ KURDUK

Tarımda, 1 milyon birim suyun 63 birimini kullanabiliyoruz ve bu 63 birim suyun yüzde 75’i tarımda kullanılıyor diyen Yuluğ, bu sudan tasarruf edilmediği sürece gidişatın iyi olmadığını belirtti.

Yuluğ, çözümün yönetimde olduğunu ve hangi sulama şekline geçilirse geçilsin yönetemedikten sonra faydasının olmayacağını belirtti.

Yuluğ, “Biz bu gidişatın sürdürülebilir olmadığını gördük ve dünyada ilk defa toprak içerisindeki suyun, gübrenin ve bitkinin köklerinin gerçek zamanı izlenmesini sağlayan bir siber izlenme sistemini oluşturduk. Her bir mikroklimanın, bitkinin ihtiyaçları çok farklıdır. Biz bunu birbirlerine modüler olarak eklenebilen, matris yapıda  bir sensör yapısıyla gerçekleştirdik.” dedi.

Çiftçilere sulaması gereken etkili kök bölgenin neresi olduğunun gösterildiğini söyleyen Yuluğ, bu yöntem ile bitkinin yeterli suyu almasına yardımcı olunduğunu da ekledi.