Reel Piyasalar programına konuşan Dronmarket Genel Müdürü Serhan Yaldız, global ticari drone pazarı üzerine Endüstri Radyo’da değerlendirmede bulundu.

DRONE ENDÜSTRİYEL ALANLARDA KULLANILMAYA BAŞLANDI

Drone, öncelikle hayatımıza hobi ve oyuncak modelleri olarak dahil oldu diyen Yaldız, teknolojinin ilerlemesi ve endüstriyel ihtiyaçların artması ile birlikte oyuncak modeli olmaktan çıktığını belirtti.

Yaldız, “Farklı alanlarda droneları kullanmaya başladık. Özellikle enerji, tarım, ulaştırma, kamu içerisindeki farklı alanlar olarak sayabiliriz.” dedi.

Dronemarket’i 2015 yılında hobi ve oyuncak drone modellerini müşterilere sunmak amacıyla bir e-ticaret sitesi olarak kurduklarını söyleyen Yaldız, kısa bir zaman içerisinde insansız araçlara yönelimin artması nedeniyle gelen talepleri karşılamak üzere faaliyet yürüttüklerini belirtti.

SEKTÖRDE TALEP OLUŞMAYA BAŞLADI

Drone teknolojisinin dizi ve sinema sektöründe sıkça kullanılmaya başlaması ile birlikte endüstrideki cazibesinin arttığını vurgulayan Yaldız, 2018’de DJI firmasının ciddi bir yatırımı ile birlikte sektörde talep oluşmaya başladığını söyledi.

Yaldız, “2019 yılında tarım alanında kullanılacak dronelardan iki modeli Türkiye’ye getirdik. Biz ilk önce bu ürünlerin sahalarda tanıtımını yapıyoruz.” dedi.

Dijital tarımın ve teknolojinin çiftçiler üzerinde bir hayranlık oluşturduğunu vurgulayan Yaldız, “Geleneksel tarım kullanılıyor hepimizin bildiği gibi. Sahada olan çiftçilerimiz, oralarda çalışan insanlarımız bu teknolojiyi gördüğünde çok pozitif bir algı oluyor. İsterlerse droneları kendileri de kullanılabilir. Gerekli eğitimleri veriyoruz ancak isterlerse de bir operatör tarafından da belirli aralıklarla gidilebilir. ” ifadelerini kullandı.

EHLİYET İLE KULLANILABİLİYOR

İnsansız hava araçlarının kullanılabilmesi için ehliyet almak gerektiğini söyleyen Yaldız, “Dört farklı ürün grubu var. Azami ağırlıklarına göre kullanacağınız drone ve alacağınız ehliyet değişiyor. Ağırlık aralığı 500 gram ile 4 kilogram arasında olanlar için İHA0 ilk giriş belgesini alıyorsunuz. Bunun 16 saatlik bir eğitimi var. İHA1 ise, 4 kg-25 kg aralığında olanlar ve 36 saatlik bir eğitimi var. Bunlar bu şekilde ilerliyor. Daha sonra bir sınavı var. Bu sınavdan başarılı olunması halinde ehliyeti alabilirsiniz.” dedi.

Yaldız, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından takip edildiğini de belirtti.