Eve İş Götürme programında Can Karadut’un ekonomiye dair sorularını cevaplayan Ekonomist Seyfi Akil, 2020 yılının pandeminin izlerini taşıyan bir yıl olduğunu ve sadece toplumsal hayatı değil ekonomiyi de derinden etkilediğini kaydetti.

Sektör olarak özellikle savunma sanayinin ciddi anlamda öne çıktığını belirten Akil, tarım sektörünün Doğu Anadolu, Karadeniz ve Ege İhracatçılar Birliği'nin salgın döneminde gayretleriyle özellikle meyve ve sebze alanında ürün çeşitliliğinin görüldüğünü belirtti.

FINDIK MİKTAR OLARAK REKOR KIRDI

Akil, “Karadeniz'de fındığın miktar anlamında ihracat rekorları kırdığı bir yıl oldu. Ege’de meyve sebze ihracatında en azından tarımsal ürünler bazında biraz daha öne çıktığını gördük.” dedi.

Reel sektörün alt bileşenlerine bakıldığında ciddi anlamda etkilenen sektörler olduğunu belirten Akil, kimyevi, makine, maden gibi sektörlerin yeteri kadar aktif olamadığını aktardı.

Akil,” Son açıklanan verilere göre inşaat sektörü %4’lük bir düşüş yaşadı. Otomotiv sektöründe ise özellikle Ekim ayında ithalatın %103’lük  seviyelerinde olduğu ve sadece Almanya’dan ithal edildiğini söylemek mümkün.” dedi.

Akil, savunma sanayi ve tarım dışında tekstil sektöründe de artış görüldüğünü ifade etti.

“ARADAKİ DENGE GİDEREK AÇILIYOR”

Pandemi döneminde avantaj yakalayan ve dezavantajlı durumda olan sektörlerin arasındaki dengenin giderek açıldığını belirten Akil, hala firmaların büyük bir çoğunluğunun temel sıkıntısının finansmanın kaynağına ulaşmada güçlük çekmek olduğunu söyledi.

İkinci bir sorunun ise firmaların özellikle ithalata bağımlı ürün elde etmesinden kaynaklandığını da ifade eden Akil, “Bir malı üretebilmek için ihtiyaç duyduğunuz diğer mala olan gereksinim ne yazık ki Türkiye'deki hemen hemen bütün sanayi kollarımızda ithalata bağımlı. Bu sebeple bir üretim söz konusu olduğunda bu denge giderek açılıyor.” dedi.

Akil, “Kamunun ağırlık verdiği sektörlerde ne kadar pandeminin yıkıcı özelliği olsa da toparlanmanın görüldüğü çok açık. Ancak reel sektörün sorunlarına eğer çözüm üretilemez ise 2021 ve diğer yıllarda da bu sorunları daha çok konuşuruz diye düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.